Dünya

11 Eylül saldırılarında 2 bin 974 kişi ölmüştü: ABD, hedeflerini gerçekleştirmek için meşru bir zemin hazırladı

11 Eylül 2001 Salı günü, dünyanın kaderini değiştiren İkiz Kuleler saldırılarında, 2.974 kişi hayatını kaybetmişti. ABD'nin Ortadoğu hedefleri için düğmeye basıldığı tarihi gelişmeyi, uzman isimler Ekol TV'de değerlendirdi...

Loading...

Abone Ol

11 Eylül 2001 Salı günü, Amerikan yolcu uçaklarını kaçıran saldırganlar, New York'taki iki gökdelene çarparak binlerce kişinin ölümüne yol açtı. Bu saldırılar sadece Amerika için değil, tüm dünya için yüzyılın en travmatik olaylarından biri oldu. ABD'nin doğu kıyısında uçmakta olan dört uçak, birbiriyle bağlantılı kişilerden oluşan küçük bir ekip tarafından aynı anda kaçırıldı. Daha sonra saldırganlar bu uçakları New York ve Washington'ın simgeleşmiş binalarına çarpmak için güdümlü füze gibi kullandılar. Uçaklardan ikisi New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin binaları olan İkiz Kuleler'e çarptı.

Olaylarda 19 hava korsanı ile uçaklarda ve yerde bulunan 2.974 kişi hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Kayıp durumda olan 24 kişinin ise öldüğü varsayılıyor. Dünyanın kaderini değiştiren günün 23. yıldönümünde, Ortadoğu için milat olan o günün değiştirdiklerini uzman isimler Ekol TV'de anlattı...

"SURİYE VE GAZZE'NİN DÜĞMELERİNE O GÜN BASILDI"

Dr, Öğr. Üyesi ve Emekli Tuğgeneral Özgür Tör, 11 Eylül'ün Ortadoğu'nun kaderini değiştiren bir gün olduğunun altını çizerek, "Biz bugün Ortadoğu'da, BOP, Suriye, Lübnan ve Gazze gibi birçok konuyu konuşuyoruz ve tüm bunların düğmeye basıldığı zaman, 11 eylül 2001" ifadelerini kaydetti.

"ABD'NİN HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMESİ İÇİN MEŞRU ZEMİN HAZIRLADI"

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Yeliz Albayrak, 11 Eylül tarihin gidişatını değiştiren tarih olarak değerlendirdiğini söyleyerek, "Şu anki vaziyete baktığımızda, işin köklerinin 11 Eylül'e dayandığını söyleyebiliriz. Amerika'nın terör gruplarını destekliyor diye Taliba'nın, El-Kaide'nin ya da Irak'taki hükümetinin veya Saddam Hüseyin'in peşine düşmüş olması, ona Ortadoğu'daki uzun vadeli kısa veya vadeli bütün hedeflerini gerçekleştirmek için meşru bir zemin hazırladı. Irak'ın çözülmesinin akabinde gerçekleşen Arap baharından sonra ise Ortadoğu'da bütün ipler koptu" dedi.

BOP'UN BAŞLANGICI

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Saynur Giray Derman ise konuyla ilgili, "Irak da dahil Orta Asya'da, Türk Cumhuriyetleri'nde üsler kurulduktan sonra bu üs noktalarıyla birlikte ABD'nin tüm politikası BOP şeklinde Ortadoğu'ya kaydı" dedi.