Ekonomi

1996-2018 Arası SGK’lılar için liste açıklandı. Erken emeklilik şansı yakalayacaklar açıklandı. İşte o liste

Milyonlarca kiş erken emekli olmanın yollarını ararken güzel haber geldi. 1996-2018 arası SGK girişlilere erken emeklilik fırsatı tanınıyor. Peki kimler erkenden emekli olabilir? Erken emekliliğin şartları nelerdir? İşte yanıtı...

Abone Ol

Milyonlarca çalışan vatandaşın hayali erkenden emekli olmak.  Özellikle sağlık durumu kötü olan ve ciddi sağlık sorunları yaşayanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu önemli bir erken emeklilik avantajı sağlıyor.   SGK girişi 1996 ile 2018 arası olanlara malulen emeklilik şansı doğdu. Peki kimler malulen emekli olabilir? Malulen emeklilik şartları neler? İşte detaylar... 

MALULEN EMEKLİLİK NE DEMEK?

Malulen emeklilik, çalışma hayatı sırasında bazı sağlık sorunları yaşamak ve belirli bir oranda iş gücünü kaybetmek durumunda emekli olmak anlamına geliyor. Sosyal Güvenlik sisteminde en önemli mekanizmalardan biri olan malulen emeklilik, belirli şartlar doğrultusunda çalışanlara sağlanıyor. 

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Malulen emekli olabilmek için sigortalı olarak çalışan kişinin iş gücünü en az %60 oranında kaybetmiş olması gerekiyor. En önemli şart bu olurken aynı zamanda bu durumun tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu ile belgelenmiş olması da gerekiyor. Ayrıca malulen emeklilik için aranan diğer bir şart sigortalılık süresinin 10 yılı olması ve 1800 gün prim sayısının doldurulmuş olması. Ancak malulen emeklilik başvurusu yapan sigortalı başka birinin bakımına muhtaç durumda ise prim gün sayısı şartı aranmıyor.

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Malulen emeklilik başvurusu yapmak için öncelikle yukarıda da belirtildiği gibi %60 ve üstünde iş görememezlik raporu almak gerekiyor. Ancak bunun için öncelikle SGK’ya başvurmak ve sevk almak şartı aranıyor. SGK’nın yetkilendirildiği hastaneler sağlık raporu verebiliyor.Tamam teşekkürlü bir Hastaneden alınan sağlık raporu ile birlikte SGK’ya yazılı malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Ancak başvuru sırasında da Evrakların eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olması gerekiyor. Malulen emeklilik başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değerlendiriliyor. Bu süreç içinde yetkililer sağlık kurulu raporunu inceliyor ve malullük durumunu onaylıyor. Başvurunun onaylanması halinde malulen emeklilik hakkı tanınıyor ve emekli maaşı bağlanıyor.