Dünya

21 yıl sonra aynı kelime: Özgürleştireceğiz!

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Lübnan’a dün gece gerçekleştirdikleri kara harekâtından hemen önce aylardır misillemesi beklenen İran halkına seslendi. Netanyahu, Tahran’a “Yakında çok daha özgür olacaksınız” diye hitap etti. İsrailli başbakanın bu konuşması akıllara dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un “Irak’ı özgürleştireceğiz “diyerek devamında 2003 yılında Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesini, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in idam edilmesini, 1 milyon kişinin öldürülmesini getirdi.

Abone Ol

PIRIL CENNET / EKOL HABER

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, pazartesi akşamı Tel Aviv, Lübnan’a Kuzeyin Okları adını verdikleri kara harekâtını başlatmadan hemen önce aylardır Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesiyle başlayan ve son olarak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın başkent Beyrut’taki karargahında uğradığı saldırı sonucu ölmesiyle şiddetlenen, her an gerçekleşebilecek İran misillemesine karşın Tahran halkını uyaran bir video mesaj yayımladı.

“İRAN YAKINDA ÇOK DAHA ÖZGÜR OLACAK”

Tel Aviv’in Tahran halkıyla dayanışma içinde olduğunu ileri süren Netanyahu, “Ey asil Fars halkı, rejiminiz sizi her geçen an uçuruma daha da yaklaştırıyor. Yakında çok daha özgür olacaksınız, her şey farklı olacak. Düşündüğünüzden daha erken bir zamanda hem de…İki kadim halkımız, Yahudi halkı ve Pers halkı, nihayet barış içinde olacak. İki ülkemiz, İsrail ve İran barış içinde olacak. O gün geldiğinde, rejimin beş kıtada kurduğu terör ağı iflas edecek ve parçalanacak” diye konuştu.

Netanyahu İran’a seslendi: Yakında çok daha özgür olacaksınız! Netanyahu İran’a seslendi: Yakında çok daha özgür olacaksınız!

“IRAK’I ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ”

İsrailli başbakanın bu konuşması akıllara dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un “Irak’a demokrasiyi götüreceğiz ve onları özgürleştireceğiz “diyerek devamında 2003 yılında Irak’ın ABD tarafından işgal edilmesini, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in idam edilmesini, merkez bankası altınlarının yağmalanmasını ve 1 milyon Iraklının öldürülmesini getirdi…

BANKAYI YAĞMALADILAR, SADDAM HÜSEYİN’İ İDAM ETTİLER

ABD askerleri 2003 yılında Irak’a girdi ve başkent Bağdat hedef ayrımı yapılmaksızın günlerce bombalandı. Washington, öncelikle Irak’ın o dönemki Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i yakalayarak idam etti. Sonrasında ABD ordusu, Irak’ın merkez bankasını yağmaladı ve altınları ABD’ye götürdü.

BİNLERCE SİVİLE İŞKENCE ETTİLER

Bunun yanısıra Irak’ta toplama kampları kuruldu ve binlerce Iraklıya kan donduran işkenceler yapıldı. Ülkedeki siyasi otorite yok olduktan sonra Sünni ve Şii mezhepçi terör örgütlerinin başlattığı kaos ve Amerikan askerlerinin sivillere yönelik katliam saldırıları sonucu 1 milyondan fazla Iraklı hayatını kaybetti. Ülkede yaşanan siyasi kargaşanın bir sonucu olarak 2013 yılında terör örgütü IŞİD belki de Ortadoğu tarihinin gördüğü en kanlı işgallerden birini yaparak 2014’ten 2017’ye kadar Suriye ve Irak’ın göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir kısmına yayılarak binlerce sivili infaz etti.

IRAK'TA 5 BİN 200 ABD ASKERİ VAR

Obama'nın 2011 sonunda açıkladığı geri çekilme kararına rağmen, IŞİD’e karşı savunmasız kalan Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine destek amacıyla 2014 yılında ABD askerleri tekrar Irak'a döndü. ABD Savunma Bakanlığı'ndan Aralık 2017'de yapılan açıklamaya göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde askeri üsleri yer alan ABD'nin Irak'ta yaklaşık 5 bin 200 askeri bulunuyor. ABD askerleri doğrudan çatışmalara girmek yerine daha çok askeri danışman statüsünde görev yapıyor.