Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile öğretmenlerin kariyer yolları yeniden şekillendi. Yapılan düzenleme ile öğretmenler, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağında ilerleyebilecek. Yaklaşık 230 bin öğretmen için 10 bin TL’ye kadar ek maaş öngören başöğretmenlik yolu açıldı.

10 YIL GÖREV YAPAN UNVAN ALACAK

Yeni kanuna göre, uzman öğretmen unvanını almak için en az 10 yıl öğretmenlik hizmeti yapmak gerekecek. Uzman öğretmen olarak 10 yıl görev yapanlar ise başöğretmen unvanına hak kazanacak. 20 yılını doldurmuş öğretmenler doğrudan başöğretmen olacak. Böylece daha önce uygulanan kariyer basamakları sınavı da kaldırılmış oldu. Artık öğretmenlerin kariyer gelişimleri, hizmet yıllarına göre şekillenecek.

O SUÇLARIN CEZALARI ARTACAK

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlere karşı işlenen bazı suçların cezaları artırılacak. "Kasten yaralama", "tehdit" ve "hakaret" gibi suçlarda cezalar yarı oranında artırılırken, hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

Kanunla birlikte Milli Eğitim Akademisi de kurulacak. Eğitim kurumu müdürü ve müdür yardımcılığı görevine ilk defa aday olacaklar, bu akademinin yönetici yetiştirme programına katılmak zorunda olacak. Yönetici adayları yazılı ve sözlü sınavlarda başarı gösterenler arasından seçilecek.

SÖZLEŞMELİLER 3 YIL ATANAMAYACAK

Sözleşmeli öğretmenler ise yeni düzenlemeyle, can güvenliği ve sağlık mazeretleri dışında, üç yıl boyunca görev yerlerinden başka bir yere atanamayacak. Aile birliği mazeretleri durumunda ise eş, öğretmenin görev yaptığı yere tabi olacak.

Kaynak: Haber Merkezi