GÖKAY USANMAZ / EKOL HABER

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 2 Eylül 2024 tarihinde İzmir Çeşme’de bulunan 38. Grup Paşalimanı Mevkiisini, “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma, Kontrollü Kullanma Alanı” olarak tescil etti. Doğal Alınan kararda ‘Anıt Ağaçlar’ sit ve koruma alanı dışında tutuldu.


Hasankale Kalesi

TERCİL KALESİ VE CAMİİ KORUMA ALTINDA

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır’da bulunan Tercil Kalesi ve Camii’nin koruma altına alınması konusunda 22 Ağustos tarihinde bir toplantı gerçekleştirdi. Diyarbakır’da yapılan toplantı sonucu Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu daha önceden sit alanı olarak görünmeyen Tercil Kalesi ve Camii’nin koruma altına alınmasını tescil etti. 

4-49
Kara Kale

İZİN ALINMADAN ÇİVİ ÇAKILAMAZ

Alınan kararda; Diyarbakır İli, Hazro ilçesi, Gedikalan Mahallesi, Yerhisar Mezrasında bulunan, herhangi bir sit alanında kalmayan, 1. Grup yapı olarak tescilli Tercil Kalesi ve Camii’nin tescilinin güncellendiği belirtildi. Kararda ayrıca, Tercil Kalesi ve Camii koruma alanı sınırları içerisinde yapılacak olan her türlü fiziki ve inşai uygulama öncesinde Koruma Bölge Kurulundan izin alınması gerektiği anlatıldı.  

45-4
Çeşme Paşalimanı

KARAKALE KALESİ KORUMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Ağrı’da bulunan Karakale Kalesi’nin tescillenip koruma altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile 29 Ağustos günü toplandı. Yapılan görüşme ve değerlendirmeler sonucunda Ağrı İli, Merkez İlçesi, Gümüşyazı Köyünde yer alan Karakale Kalesi’nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu özelliklerini taşıdığı belirtildi. 

Dd-3
Tendürek Dağı

6 MADDELİK ŞARTNAME

Karakale Kalesi’ni 1. Derece Arkeolojik sit alanı ilan edilen toplantıda, kale ile ilgili uyulması gereken şartlar 6 madde altında toplandı. Buna göre;
1- Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır
2- Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez
3- Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları, müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir
4- Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir. Sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlere devam edilebilir.
5- Taş, toprak, kum, vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı vb. malzeme dökülmesine izin verilemez
6- Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.

TENDÜREK DAĞI VE OLUŞAN KALE ARKEOLOJİK ALAN

Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ayrıca Van İli, Çaldıran İlçesi, Tendürek Dağı ve Lav Taşları doğal Sit Alanı- Nitelikli Doğal Koruma Alanı’nda kalan Arap Zengi Kalesi’nin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmesine karar verdi. Kurul ayrıca, Karakale Kalesi’ne uygulanacak 6 maddelik şartı bu kale içinde belirledi.

HASANKALE’DE KORUMA ALTINDA

Kurul son olarak Ağrı İli, Gümüşyazı Köyünde bulunan Hasankale Kalesi’nin de 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmesine karar verdi. 6 maddelik şart bu kale içinde geçerli olacak.