Türkiye'nin günlerce konuştuğu 6 yaşındaki çocuğa istismar davasında karar nihayet açıklandı. Mahkeme heyeti 23 Ekim 2023'te açıkladığı kararda tutuklu sanık Kadir İstekli'ye 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'e 20 yıl hapis cezası vermişti.

ARA KARAR AÇIKLANMIŞTI

Savcı ikinci duruşmada mütalaasını yinelemiş, firari sanık Fatıma Gümüşel’in dosyasının ayrılması talep edilmişti. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık avukatlarının mazeret bildirmesi nedeniyle kararın bir sonraki celsede açıklanmasına hükmederek duruşmayı ertelemişti.

CEZALARI BELLİ OLDU

Mahkeme bugün açıkladığı kararında babanın cezasında indirime giderken İstekli'nin cezasını artırdı. Olayda baba Gümüşel 18 yıl 9 ay, Kadir İstekli de 36 yıl hapse mahkum edildi.

STK'LARDAN AÇIKLAMA GELDİ

STK’lar, 6 yaşındaki kız çocuğunun imam nikahıyla evlendirilerek istismara uğramasına ilişkin 3 sanığın yargılandığı davada mahkeme sonucunun açıklanmasının ardından karara dair değerlendirmelerini açıkladılar. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) yöneticileri basın açıklaması yaparak kararın öneminden bahsettiler.

KADEM Hukuk Kurulu Başkanı Helin Görgül ilk sözü alarak “Karar, çocukluğu elinden alınmış mağdurun çocukluğunu geri getiremese de benzer girişimlerde caydırıcı olacaktır. Çocukları her türlü istismardan, onlara zarar verebilecek algı ve uygulamalardan korumak hepimizin görevidir” sözlerini kullanarak toplum vicdanının teskini için mahkeme kararının son derece önemli olduğunu vurguladı.

“BU KARARLAR EMSAL OLACAK”

UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan ise, "'Çocuklar vatandır' diye çıktığımız bu mücadelede, 6 yaşında istismara uğrayan ve bugün 26 yaşında olan bir gencin hukuk mücadelesinde yanında olduk. Hep birlikte ülkemizin her yerinde çocuklar için mücadele edeceğiz. Bugün Narin hayatta değil. Bugün Tekirdağ'da 2 yaşında bir çocuk da yaşam mücadelesi veriyor. Çocuklara el sürmeyi düşünen, onlara zarar vermeyi düşünenlere bu kararlar emsal olacak. Kaybetmekten korkanlar değil, mücadele edenler kazanırlar” diyerek kendisini ifade ederken kararı açıkayan mahkeme heyetine teşekkür etti.

Kaynak: Haber Merkezi