Ekonomi

8 ayda 2.6 milyar dolar ihracat yapıldı! Armatür sektöründen çağrı geldi: Reel sektörün dayanıklılığı için destek şart

Türkiye'nin armatür, valf, vana ve sıhhi tesisat ekipmanları ihracatında 2024 yılı Ağustos ayında 339 milyon dolarlık seviye korunurken, sektörün Ocak-Ağustos dönemindeki toplam ihracatı 2,6 milyar dolara ulaştı. Almanya, Rusya ve Irak ihracatta başı çeken ülkeler arasında yer aldı. ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan, "Reel sektörün dayanıklılığı için destek şart" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Türkiye’nin ihracatına aralıksız katkı sağlayan armatür sektörü, 2024 yılı Ağustos ayında geçen yılki rakamlarla paralel olarak 339 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024'ün ilk 8 ayında toplam ihracat 2 milyar 652 milyon dolara yükselirken, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, Rusya ve Irak oldu. Armatür Derneği, bu sürecin ekonomik zorluklarla birlikte geçtiğine işaret ederken, sanayicilerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, küresel pazardaki yavaşlamanın yanı sıra, sanayicilerin finansmana erişim zorlukları, yüksek enflasyon ve üretim maliyetlerinin baskı oluşturduğunu ifade etti. Turhan, özellikle düşük kur politikasının sektörü zorladığını ve ekonomik daralmanın hissedildiğini belirtti. Bununla birlikte, sektörün ihracat birim fiyatı yüzde 3,6 artarak 6,35 dolar seviyesine yükseldi.

TURHAN: YATIRIM VE DESTEK ŞART

Turhan, otomasyon, AR-GE ve e-ihracat gibi alanlarda daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulduğunu vurgularken, yerli ham madde üretimi ve teknoloji alanında desteklerin de sektör için kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, KDV destekleri ve yerlileşme eğilimlerinin de ihracatçıların elini güçlendirdiği ifade edildi.

Ağustos ayında 40,1 milyon dolarla en fazla ihracat Almanya’ya yapılırken, Rusya 19,9 milyon dolar, Irak ise 15,5 milyon dolarla en çok ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı. Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta da yüzde 126,8 artışla 7,2 milyon dolara ulaşıldı. Turhan, ihracat rakamlarını artırma hedefleri doğrultusunda daha fazla yatırımla global pazarda rekabetçiliği güçlendirmek istediklerini söyledi.

SIKILAŞTIRMA POLİTİKALARI BASKI YARATIYOR

Ekonomik sıkılaştırma politikalarının ihracatçılar üzerinde baskı yarattığını belirten Turhan, kapasite kullanım oranlarının düştüğüne dikkat çekerek, firmaların rekabet gücünü koruyabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. Turhan, “Firmaların bu zorlu dönemi aşabilmesi için bütüncül bir ekonomik yaklaşım gereklidir” dedi.