Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, son kez başkan olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etti. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerginliğe ancak diplomatik bir çözümün çare olacağını söyledi.

79. BM Genel Kuruluna başkan olarak son kez hitap eden Biden, Gazze'deki insani krizden İsrail-Hizbullah gerilimine, ABD-Çin rekabetinden Rusya-Ukrayna Savaşı'na kadar birçok başlıkta mesajlar verdi.

Biden, "Tansiyon yükselmiş olsa da kapsamlı bir savaş kimsenin çıkarına değil, diplomatik bir çözüm halen mümkün, hatta açıkçası sürdürülebilir güvenlik için kalan tek yoldur." dedi.

İsrail'e verdiği koşulsuz destek dolayısıyla uluslararası kamuoyundan tepki toplayan ABD Başkanı Biden, Gazze konusunda önceki mesajlarına benzer ifadeler kullandı. İsrail'in bir daha 7 Ekim gibi bir gün yaşamaması için tüm dünyanın duyarlı olması gerektiğini dile getiren Biden, buna karşılık Gazze'deki sivillerin de çok zor günler yaşadığını belirtti.

"GAZZE'DEKİ MASUM SİVİLLER CEHENNEMİ YAŞIYOR"

Biden, "(Hamas'ın elindeki) Esirler gibi Gazze'deki masum siviller de cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti. Aralarında sağlık görevleri de var. Siviller çok büyük bir insani kriz içinde. Çok fazla sayıda kişi yerlerinden edildi ve acil insani durumla karşı karşıya" değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de bir ateşkese ulaşılmasının zamanının geldiğini vurgulayan Biden, "Artık tüm tarafların kendi koşullarını sonuçlandırma, esirleri evlerine getirme, Gazze'deki acıları sonlandırma ve bu savaşı bitirme zamanı gelmiştir" şeklinde konuştu.

Biden, "Artık ateşkes zamanı. Gazze'de savaş sona ermelidir. Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır. Bunun için çaba göstermeye devam ediyoruz" diye konuştu. 

"KAPSAMLI BİR SAVAŞ KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL"

7 Ekim 3023'ten bu yana bölgede daha büyük bir savaşın çıkmaması için çalıştıklarını savunan Biden, Hizbullah'ın saldırılarına tepki gösterirken, İsrail'in saldırılarına ise herhangi bir yorum yapmadı.

Biden, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerginliğe ilişkin, "Tansiyon yükselmiş olsa da kapsamlı bir savaş kimsenin çıkarına değil, diplomatik bir çözüm halen mümkün, hatta açıkçası sürdürülebilir güvenlik için kalan tek yoldur" dedi.

"PUTİN'İN SAVAŞI BAŞARISIZ OLDU"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik savaş politikasını eleştiren Biden, "Putin'in savaşı başarısız oldu. Ukrayna'da adil bir kalıcı barış olana kadar desteklemeliyiz" değerlendirmesinde bulundu. 

Yaapy zekanın yarattığı tehlikeye dikkat çeken ABD Başkanı Joe Biden, "Yapay zekanın sorumlu kullanımı için bu salonda bulunan 60 ülkeyle birlikte bir bildiri imzaladık ancak bu daha buz dağının görünen kısmı. Bizim bu yeni teknolojiyi kontrol altına almak için daha çok şey yapmamız gerekli" ifadeleriyle teknolojinin yarattığı tehlikeye dikkat çekti. 

"EN ÖNEMLİ OLAN ŞEY HALKINIZ"

Biden'ın "Bazı şeyler iktidarda kalmaktan daha önemli ve bu da sizin halkınız. En önemli olan şey halkınız. Halka hizmet için buradayız" ifadelerini kullanması dikkatlerden kaçmadı.