Ekonomi

ABD devi Morgan Stanley’den TCMB faiz tahmini: Enflasyon halen yüksek ve yapışkan

ABD’li dev finans kuruluşundan enflasyon sonrası Türkiye analizi geldi. Morgan Stanley analistleri TCMB’nin iç talepte yaşanan yavaşlamanın hızı konusunda rahat olduğu değerlendirmesini yaptı ve bu yıl politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönündeki beklentisini korudu.

Abone Ol

TÜİK’in ağustos ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından yabancı finans kuruluşlarından da Türkiye analizleri geldi.

ABD’li dev kuruluş Morgan Stanley, TCMB’nin iç talepte yaşanan yavaşlamanın hızı konusunda rahat olduğu değerlendirmesinde bulundu ve bu yıl politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönündeki beklentisini korudu.

“TCMB SIKI PARASAL DURUŞUNU SÜRDÜREBİLİR”

Ekonomist Hande Küçük imzalı analizde , “Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile büyük ölçüde uyumlu olsa da, hizmet enflasyonunun halen yüksek ve yapışkan seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının potansiyel yansımaları, bize göre TCMB’nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasına yol açacaktır” denildi.

“TCBM’NİN TEDBİRLERİNİN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Morgan Stanley’in analizinde şu ifadeler yer aldı:

“Bu durum, PPK’nın geçen aydan itibaren hizmet enflasyonuna ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yaptığı vurguyu artırmasıyla uyumlu olacaktır. TCMB’nin son dönemde aldığı makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerinin, büyümede süregelen zayıflamaya rağmen finansal koşulların sıkı tutulmasına yönelik kararlılığın altını çizmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.”

“İÇ TALEPTEKİ YAVAŞLAMANIN İVMESİ KONUSUNDA RAHAT”

TCMB'nin iç talepteki yavaşlamanın ivmesi konusunda rahat göründüğü değerlendirmesi yapılan notta, “TCMB analistleri tarafından 2Ç GSYH’ye ilişkin olarak bugün erken saatlerde yayınlanan bir blog yazısında, köprü günlerinin zayıf sanayi baskısı üzerindeki etkisine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde ılımlı ancak kademeli olarak artan bir düşüş olduğu sonucuna varıldı” ifadeleri yer aldı.

“İÇ TALEP EKİM AYINDAN İTİBAREN DAHA GÖRÜNÜR HALE GELECEK”

Raporda, "Yavaşlayan iç talebin aylık enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkisinin, uygulanan enerji zamlarının ve okula dönüş fiyatlandırmasının etkisinin geçmesiyle birlikte ekim ayından itibaren daha görünür hale geleceğine inanıyoruz. Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için yüzde 42.4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25.2 olarak koruyoruz” değerlendirmeleri yapıldı.