Dünya

ABD’de salıncak eyaletlerde kritik seçim anketi: Kimin başkanlığı kimin lehine?

ABD seçimlerine 23 gün kala, Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği Trump, Demokrat Parti’nin desteklediği Harris arasında anketlerde kıyasıya mücadele aralıksız devam ediyor. Dünyanın gözü seçim için kritik olduğu kabul edilen 7 salıncak eyaletteyken, orada da hiçbir aday liderliğini henüz ilan edemedi. ABD basının son yaptığı ankete göre seçmenler Trump’a Harris’ten daha çok güveniyor ancak asıl merak edilen İsrail, İran ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi konularda başkanlığının kimin lehine olduğu…

Abone Ol

ABD seçimlerine 23 gün kala, Cumhuriyetçi Parti’nin desteklediği Donald Trump, Demokrat Parti’nin desteklediği aday olan Kamala Harris arasında anketlerde kıyasıya rekabet devam ediyor. Adaylardan her ikisi de yapılan tüm anketlerde önde çıkmayı henüz başaramadı. Seçimin kaderini belirleyecek olan yedi salıncak eyalette de anket sonuçları tek bir adayı işaret etmiyor.

SALINCAK EYALETLER KRİTİK

Nevada, Arizona, Wisconsin, Michigan, Pensilvanya, Kuzey Carolina ve Georgia gibi salıncak eyaletlerin hiçbirinde Trump ile Harris arasındaki fark iki puanı geçmiyor. Harris’in seçimi kazanmaması için Winconsin, Michigan ve Pensilvanya eyaletlerinde kaybetmemesi gerekiyor. Her iki adayın da kalesi gördüğü eyaletleri kazanması ve Harris’in bahsi geçen üç sancak eyalette galibiyetini ilan etmesi durumunda, ABD’nin yeni başkanı Harris olacak.

HARRIS ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI

En son iki ay önce televizyon programına canlı yayın konuğu olarak katılan Harris, seçime sayılı gün kalmasının etkisiyle gündüz kuşağı programlarından gece kuşağı programlarına kadar birçok yayına katılıp seçmenlere hitap etmek istiyor.

SEÇMEN TRUMP’A DAHA ÇOK GÜVENİYOR

Amerikan gazetesi Wall Street Journal’ın yayımladığı son ankete göre yedi salıncak eyaletin tamamında en büyük sorun olarak görülen ekonomi yönetimi ve kaçak göçmenler konularında seçmen Trump’a Harris’ten daha çok güveniyor. Özellikle göç konusunda rakibine yönelik sözlü saldırılarının dozunu gün geçtikte arttıran Trump, cuma günü paylaştığı mesajda ABD’nin Harris yüzünden mültecilerin istilası altında olduğunu öne sürdü ve vatandaşları bu işgalden kurtaracağını söyledi. Ayrıca Trump “bu vahşi ve kana susamış suçluları hapse atacağız veya onları ülkemizden defedeceğiz” dedi.

KİMİN BAŞKANLIĞI KİMİN LEHİNE?

İsrail meselesi Ortadoğu’da İsrail’in yaydığı savaş kıvılcımları gün geçtikçe her bölgeye sıçramaya devam ederken, dünyanın önde gelen küresel sorunlarından Rusya-Ukrayna Savaşı ve NATO meselelerinde de adayların görüş açısından ne tarafta olduğu merak ediliyor. İsrail’in Gazze’deki soykırım saldırıları aralıksız devam ederken Her iki aday da son zamanlarda adeta “Kim İsrail’i daha çok seviyor” kavgasına tutuşmuş halde. Trump, Harris’i “İsrail’den nefret etmekle” ve “İsrail’e yeteri kadar destek vermemekle” suçlarken Harris, cuma günü Yahudi Amerikan seçmenle yaptığı toplantıda “İsrail’e bağlılığım ömür boyudur” ifadesinde bulundu. Buna karşın Trump, “Bu seçim İsrail tarihinin en önemli seçimi. Ben kazanamazsam iki yıl içinde İsrail yok olur” dedi.

Görenler gözlerine inanamadı: Kamala Harris’in kitabındaki detay okurları şoke etti! Görenler gözlerine inanamadı: Kamala Harris’in kitabındaki detay okurları şoke etti!

“BEN VARKEN İRAN’IN PARASI YOKTU”

İran konusunda ise Trump,  Harris’i Tahran’ı cesaretlendirmekle suçluyor. Trump “Ben varken İran’ın parası yoktu. Harris yaptırımları kaldırdı ve İran terör ihraç etmeye başladı” derken Harris ise “Trump başkanken İran ve vekilleri ABD üsleri ile askerlerine saldırdı. Trump ise hiçbir şey yapmadı” dedi. “İran’a karşı kim daha sert bir tutum takınacak” kavgası büyürken Harris cuma günü “İran’ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceğim. Diplomasi bu amaca ulaşmak için tercih ettiğim yoldur, ancak tüm seçenekler masada” diyerek ilk kez gerekli görülürse İran’a doğrudan saldırı başlatmakla tehdit etti.

NATO KRİZİ

İki aday arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı bir başka konu da NATO, Harris NATO ittifakı ile ilişkileri daha da geliştirmeyi ve ittifakı Rusya’ya karşı güçlü tutmayı vaat ederken Trump ise bir önceki başkanlığındaki politikasını devam ettirerek “NATO’da her müttefik payını ödemeli” ifadesinde bulunuyor.  Hatta bu yılın başlarında Trump, Moskova’yı yeterli ödeme yapmayan herhangi bir NATO ülkesine ‘ne halt isterse yapmaya’ teşvik edeceğini söyledi.  Bu söylemlerden sonra ABD’nin Avrupalı müttefikleri 2’nci Trump Dönemi’nin gelmesinden oldukça endişeleniyor.

Trump seçim anketlerinde önde olduğunu söyledi, gerçek çok başka çıktı! Trump seçim anketlerinde önde olduğunu söyledi, gerçek çok başka çıktı!