Büyüme ve enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından uluslararası kuruluşlardan Türkiye ekonomisi ve TCMB faiz beklentileri ile ilgili kritik analizler gelmeye devam ediyor.

CITI’DEN TÜRKİYE EKONOMİSİ İLE İLGİLİ ANALİZ

ABD merkezli bankacılık devi Citi, dün açıklanan Türkiye ekonomisinin ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarına yönelik değerlendirmede bulundu. Citi, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralacağını, dördüncü çeyrekte ise zayıf olacağını öngördüğünü açıkladı. Dev banka analizinde, "Türkiye ekonomisinde beklenmedik bir yavaşlama erken gevşeme riskini artırabilir" ifadelerini kullandı.

RAPORDA STAGFLASYON AYRINTISI DİKKAT ÇEKTİ

Raporda “Sonuç olarak, politika yapıcılar için ortaya çıkan stagflasyon benzeri ortamı yönetmek muhtemelen daha zor hale gelecektir” ifadesi kullanıldı.

“TCMB ZORLU BİR MAKROEKONOMİK TABLO VE LİKİDİTE ORTAMIYLA DA KARŞI KARŞIYA”

Bugün açıklanan enflasyon verisi sonrası bir değerlendirme yayımlayan Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, “TCMB’nin karmaşık bir enflasyonla mücadele sürecinin yanı sıra zorlu bir makroekonomik tablo ve likidite ortamıyla da karşı karşıya olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TCMB’NİN FAİZ KARARI İÇİN KRİTİK TAHMİN GELDİ

Citi ekonomistleri TCMB’nin para politikası ile ilgili de öngörülerini paylaştı. Analistler, “TCMB’nin kasım ayına kadar beklemede kalmasını ve yıl sonunda politika faizini yüzde 45 seviyesinde görmeyi bekliyoruz” tahmininde bulundu.