PIRIL CENNET / ANALİZ HABER
Türkiye, NATO’nun önemli bir müttefiki olarak, Avrupa'nın güvenliğini sağlamada kritik bir rol oynuyor. ABD Deniz Kuvvetleri’nde görev yapan Subay Frank Okata, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki dış politika gündemindeki kritik konuları ele alan çevrimiçi bir dergi olan CEPA için kaleme aldığı “Neden Türkiye’ye Hoşgörü Göstermeliyiz?” başlıklı yazısında 1952’de Ankara’nın NATO’ya katılmasından bu yana, kendi ifadesine göre Avrupa'nın kurumsal ve kurallara dayalı düzenini, kurallara daha az uyan Ortadoğu komşularından ayıran bir "çit" görevini üstlendiğine dikkat çekti. NATO'nun Avrupa güvenliği stratejisinde Türkiye'nin oynadığı bu rolün birliğin bölgesel istikrarını ve küresel etkinliğini artırdığını vurguladı.
“FRANSA VE ALMANYA AB SÜRECİNİ YAVAŞLATTI”
Okata, Türkiye’nin uzun yıllardır süregelen Avrupa Birliği sürecine dair “Batı Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin politikaları ve demokratik kökleri konusundaki şüpheleri, zaman zaman Türkiye'nin Batı ile entegrasyonunu zorlaştırdı. Özellikle Fransa ve Almanya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini yavaşlatmaları, aslında bu şüphelerin bir yansımasıdır. 2018'de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin AB üyeliği şansının olmadığını söylemesi, bu sürecin en net örneklerinden biri olarak öne çıktı” ifadesinde bulundu.
“TÜRKİYE BAĞIMSIZ BİR DIŞ POLİTİKA GELİŞTİRDİ”
Türkiye’nin NATO aracılığıyla Batı Avrupa’yı korumak için vazgeçilmez bir konumda olmasına rağmen, AB'nin ekonomik ve siyasi yapısına katılma konusunda aynı derecede istekli bir kabul görmemesine dikkat çeken Okata “Bu durum, Türkiye'yi daha bağımsız bir dış politika geliştirmeye yönlendirdi. Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye asker göndermesi, Azerbaycan'a askeri yardım sağlaması ve Rusya ile pragmatik bir ilişki kurması bu bağımsız politikanın örnekleridir” diye konuştu.
“ANKARA-MOSKOVA HATTI DÜNYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Özellikle enerji alanında, Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkisinin dünya için önem arz ettiğini söyleyen ABD’li subay “Rusya, Türkiye'nin en büyük ham petrol ve doğal gaz tedarikçisi konumunda bulunuyor ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Rus turistler Türkiye'ye akın ediyor. Bu ekonomik ve siyasi bağlar, Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının önemli bir parçasını oluşturuyor” dedi.
“TÜRKİYE’NİN STRATEJİK KONUMU GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR”
NATO için Türkiye'nin öneminin boğazların kontrolünü elinde bulundurmasından kaynaklandığını ifade eden Okata “Türkiye'nin stratejik konumu, Bulgaristan ve Romanya gibi NATO üyelerinin güvenliğini sağlarken, Rusya'nın Akdeniz'e erişimini kısıtlıyor. 2022'nin başlarında Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak Boğazları tüm savaş gemilerine kapatması, Rusya’nın Karadeniz Filosuna takviye göndermesini engelleyerek Ukrayna’ya önemli bir stratejik avantaj sağladı” diyerek Türkiye’nin sahip olduğu stratejik konumun NATO için önemine tekrar dikkat çekti.
“TÜRKİYE YOKSA AVRUPA GÜVENLİ OLMAZ”
“Türkiye’nin tarihsel olarak Osmanlı Devleti’nden miras aldığı dersleri ve jeopolitik düzensizlik ile düzenlilik arasındaki sınır bölgelerindeki rolünü sürdürmesinin Avrupa güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten Okata “Türkiye yoksa Avrupa tam anlamıyla güvenli olmaz. NATO ve Avrupa Birliği, Türkiye'nin stratejik önemini ve rolünü doğru bir şekilde değerlendirmelidir; zira Türkiye'nin katkısı olmadan Avrupa'nın güvenliği düşünülemez” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Türkiye, 1952'de NATO'ya katılarak ittifakın güvenliği ve stratejik hedeflerine önemli katkılarda bulunmuş, Avrupa'nın savunmasında kritik bir rol üstlenmiştir. NATO üyeliği boyunca Türkiye, Avrupa'nın güvenliğini sağlayan bir müttefik olarak konumlanmış olsa da Avrupa Birliği'ne üyelik girişimlerinde aynı derecede kabul görmemiştir. Türkiye'nin AB üyeliği süreci, özellikle Fransa ve Almanya'nın siyasi ve kültürel kaygıları nedeniyle uzun yıllar boyunca yavaşlatılmış ve sonuçsuz kalmıştır. Bu duruma karşın, Türkiye hem NATO müttefiki olarak stratejik önemini korumakta hem de bağımsız bir dış politika izleyerek bölgesel ve küresel etkisini artırmaya devam etmektedir.
FRANK OKATA KİMDİR?
Frank Okata, Singapur Bölge Koordinatörü olarak görev yaptıktan sonra 2024 yılında Ulusal Harp Akademisi fakültesine katıldı. Kruvazör, destroyer, fırkateyn ve sefer tecrübesine sahip bir Suüstü Harp Subayıdır. Daha önce San Diego merkezli güdümlü füze destroyeri USS PINCKNEY (DDG 91) ve Napoli, İtalya'da bulunan Task Force SIX THREE'ye komuta etmiştir. NATO/Kuzey Avrupa Masası Sorumlusu olarak Donanma Harekât Başkanı, Müşterek Görev Gücü Ulusal Başkent Bölgesi ve Politikadan Sorumlu Donanma Müsteşar Yardımcısı İstihbarat Gözetim Direktörlüğü kadrolarında görev yapmıştır. 1996 yılında Birleşik Devletler Deniz Harp Akademisi'nden mezun olan Okata, aynı zamanda Naval Postgraduate School ve Joint Forces Staff College'a da katılmıştır.