Dünya

ABD’nin F-35 şartı belli oldu: İncirlik detayı dikkat çekti!

Yunanistan merkezli eKathimerini gazetesi, Washington’ın yaz aylarında Rus yapımı S-400 füze hava savunma sistemleriyle ilgili anlaşmazlığı çözebilmek için Türkiye’nin füzeleri kendi topraklarına izin vereceğini ancak kontrolü kendi elinde tutacağına dair ayrıntılı bir teklif hazırladığını yazdı. Teklifteki “İncirlik” detayı dikkat çekerken Ankara’nın bu teklife ne yanıt vereceği merak edildi…

Abone Ol

Yunanistan merkezli bir gazete olan eKathimerini'nin edindiği bilgilere göre, ABD yaz aylarında Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına ilişkin sorunun çözümü için Türkiye'nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen izin vereceği fakat kontrolünü de ABD'ye devredecek ayrıntılı bir teklif sundu.

S-400'LER İNCİRLİK ÜSSÜ’NE NAKLEDİLSİN

Gazete, Türkiye ile söz konusu plan üzerine görüşmelerin durumunu "daha önce bilinenden daha ileri bir aşamada" olarak tanımlarken üst düzey ABD'li yetkililer Rus sistemlerinin İncirlik Üssü'nün ABD kontrolündeki bölgesine nakledilmesi önerisini gündeme getirdiler. 

TÜRKİYE ZİYARETİNDE GÖRÜŞÜLDÜ

Eski Pentagon yetkilisi olan Michael Rubin'in eKathimerini'ye verdiği bilgiye göre; Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri bu öneriyi temmuz ayında üst düzey yetkililere sundu. Rubin, bölgedeki kaynaklarının 1-2 Temmuz'da Türkiye'ye yapılan ziyarette, Savunma Bakanlığı'nın Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Celeste Wallander ile Başkan'ın özel danışmanı ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Avrupa'dan sorumlu kıdemli direktörü Michael Carpenter'ın F-35 anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüştüklerini iddia etti. 

Trump: F-35'in tüm malzemelerinin ABD'de üretilmesini isteyeceğiz Trump: F-35'in tüm malzemelerinin ABD'de üretilmesini isteyeceğiz

İNCİRLİK ÜSSÜ'NE TRANSFER EDİLSİN

Rubin, "F-35 programına yeniden girme karşılığında Türkiye'den S-400'leri ABD'ye teslim etmesini ya da İncirlik Üssü'ndeki ABD kontrolündeki bölgeye transfer etmesini talep ettiler" ifadelerini kullandı. 

"ABD'NİN TUTUMUNDA DEĞİŞİKLİK YOK”

eKathimerini'nin iki taraf arasındaki müzakerelerin tam olarak ne durumda olduğuna ilişkin sorusuna Pentagon sözcüsü Javan Rasnake  “2019'dan bu yana Türkiye'ye S-400 sistemini satın alması ve bunun yasalarda yer alan sonuçları konusundaki tutumumuzu ilettik. ABD'nin bu konudaki pozisyonunda ya da mevzuatında herhangi bir değişiklik olmamıştır" diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN YANITI OLUMLU DEĞİL”

eKathimerini'nin kaynaklarına göre Türkiye'nin yanıtı şu aşamada olumlu değil ancak görüşmelerin bu hafta New York'taki BM Genel Kurulu çerçevesinde devam etmesi bekleniyor. Ancak habere göre; Washington'ın düşüncesi ABD'nin Türkiye ile ilişkilerini sarsmaya devam eden ciddi sorunlara rağmen, S-400 meselesi çözüldükten sonra ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yaptırımlarının kaldırılması ve Ankara'nın F-35 programına yeniden dahil edilmesi konusunda ilerlemeye istekli olduğu yönünde şekilleniyor.

NE OLMUŞTU?

2019 yılında Rusya’dan S-400 sistemi satın alan Türkiye, Rusya ile kapsamlı savunma işbirliği yapan ülkelere yaptırım öngören ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi olmuştu. ABD, S-400'leri satın alması nedeniyle Türkiye'yi F-35 programına dahil etmemişti.