Ekonomi

Acı tablo rakamlara yansıdı: Son 5 yılda 1 milyon Türk göç etti

Türkiye'den Avrupa ülkelerine yönelik göç sayısında her geçen yıl artış yaşanıyor. Verilere göre, son 5 yılda 1 milyon Türk vatandaşı ABD, Kanada, İngiltere ve AB ülkelerine göç etti.

Abone Ol

Hayat pahalılığıyla birlikte geçim sıkıntısı yaşayan Türk vatandaşları, daha iyi yaşam koşulları için başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini tercih ediyor. 2019 yılı itibarıyla göç istatistiklerinde ciddi oranda bir artış yaşandı. 

1 MİLYON TÜRK GÖÇ ETTİ

Sözcü'nün haberine göre; iş bularak, doktor mühendis ya da üniversiteli olarak Almanya’ya yasal yollarla giden Türk sayısı da son iki yılda yaklaşık 130 bin oldu. Diğer AB üyesi ülkeler ile İsviçre, ABD ve Kanada’yı da katınca, Avrupa'ya göçen Türk sayısı son beş yılda 1 milyona yaklaştı.

2023 YILINDA REKORLAR KIRILDI

2023 yılında TÜİK rakamlarına göre enflasyon yüzde 64,77 olurken, Almanya’ya kaçan Türk sayısı patladı. Geçen yıl Almanya’ya 62 bin 624 Türk iltica etti. Türkler, Suriyelilerden sonra Almanya’ya en çok iltica eden grup oldu. Tüm zamanların yıllık rekorları kırıldı.

2024’TE GÖÇ SÜRÜYOR

2024 yılının ilk 8 ayında Almanya’ya gidip iltica isteyen Türk sayısı 21 bin 590 oldu. Bunların yüzde 9,6’sının iltica talebi kabul edildi. Son beş yılda Almanya’ya gidip iltica isteyen Türk sayısı 132 bin 897’yi buldu. Yaklaşık 110 bin Türk’ün ilticaları reddedildi ve bir çoğunun açtığı davalar devam ediyor.