Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni adli yıl açılışı dolayısıyla Yargıtay'da düzenlenen resepsiyona katıldı. Bakan Yılmaz Tunç, resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yargının ağır iş yüküne dikkati çeken Tunç, ticaret ve teknolojik gelişmeler ile yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasının yargının iş yükünü artıran sebepler olduğunu söyledi. Bakan Tunç, hem hâkim, savcı sayısı hem de daire ve mahkeme sayılarının artırılmasının yargının iş yükünü azaltmaya yönelik çalışmalar olduğunu belirtti.

ERDOĞAN, EYLÜL SONUNDA YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİNİ AÇIKLAYACAK

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin eylül sonu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını bildiren Tunç, şunları söyledi: "Biz, bunu hazırlarken masa başında oturup hazırlamadık. 1 yıllık süremiz oldu. Bu süre içerisinde ilk derece hâkim ve savcıları, bölge adliye hâkim ve savcıları, yüksek yargımızın başkanlarıyla toplantılar yaptık. Hukuk fakültelerine yazılar yazdık, raporlar aldık. Barolarımızdan görüşler aldık. Uygulamadan gelen arkadaşların görüşlerini de alarak önemli tespitler yaptık. Kanunlarımızda yapılması gereken değişikler, yine idari uygulamalarla yapacağımız değişikler, bunların hepsi eylül sonunda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşılacak ve o hedefler doğrultusunda da çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
Hukukun üstünlüğünün önemli olduğunu vurgulayan Tunç, bir ülkenin demokratik hukuk devleti olabilmesi için öncelikle tarafsız ve bağımsız yargının olması gerektiğini dile getirerek, ihtiyaca cevap veren mevzuat için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

'MİLLETİMİZİ RAHATSIZ EDECEK EYLEMLERDEN KAÇINMAK LAZIM'

Kara Harp Okulu'ndaki teğmenlerin ant içme görüntüleri hakkındaki soru üzerine konuşan Bakan Tunç, okulu bitiren subayların nasıl yemin edeceklerinin kanunda belli olduğunu belirtti. "Toplum kesimlerini, milletimizi rahatsız edecek eylem ve söylemlerden kaçınmak lazım" ifadesini kullanan Tunç, söz konusu görüntülerin birçok toplum kesiminde rahatsızlık oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

'ASIL YEMİN, KANUNEN YAPILAN YEMİNDİR'

"Bunun disiplin hükümleri bakımından neye tekabül eder, tüm bunların değerlendirilmesini yapacak olan ilgili kurumdur. Yanlış yorumlanacak, kamuoyunu rahatsız edecek birtakım davranışlara fırsat vermemek lazım. Bu anlamda özellikle daha hassas olunması gereken bir yer orası. Milletimizi rahatsız edecek eylem, davranış ve tutumdan kaçınmak lazım. Asıl yemin, kanunen yapılan yemindir. Dolayısıyla bizim o yöndeki görüşümüz; eğer kanuna aykırı bir durum varsa ilgili merciler zaten onun çalışmasını yapar."