ÖZEL - EKOL HABER/ 

Adana'da Çukurova ve Seyhan belediyelerine yönelik rüşvet soruşturmasına Yüreğir Belediyesi de dahil oldu. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan İ.B.'nin itirafları doğrultusunda, Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı hakkında "rüşvet vermek" suçundan dava açıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2019 yılında başlattığı soruşturma kapsamında Seyhan ve Çukurova belediyeleri hakkında rüşvet karşılığında imarda usulsüzlük ve resmi belgede sahtecilik yaptığı iddiasıyla dava açılmıştı. Olayla ilgili gözaltına alınan şüpheli İ.B.'nin ifadeleri doğrultusunda soruşturma Yüreğir Belediyesi'ne de sıçradı.

"ALİ DEMİRÇALI RÜŞVET VERDİ"

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için beyanlarda bulunan şüpheli İ.B., 6 Kasım 2023'teki beyanlarında Çukurova ve Seyhan belediyelerindeki bürokratlar ile müteahhitler arasında “rüşvet alışverişi” olduğunu iddia etti. İ.B., ifadesinde Asal Yapı isimli firmanın sahibi olan Yüreğir Belediyesi Başkanı Ali Demirçalı’nın belediyedeki bürokratlara bina inşaatlarının iskan ve ruhsat işlemleri için rüşvet verdiğini öne sürdü.

DEMİRÇALI HAKKINDA İDDİANAME HAZIRLANDI

İ.B.'nin beyanlarını ihbar olarak kabul ederek soruşturma başlatan savcılık, Belediye Başkanı Ali Demirçalı, Aleattin Oral ve Şakir Oral hakkında "rüşvet verme" suçlamasından iddianame hazırladı.

İSKAN VE RUHSATA 2 DAİRE

Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, iddialara konu olan inşaatın Çukurova Belediyesi’nden inşaatın proje ve evrakının temin edildiği, bilirkişi heyet raporunda projede mevzuatlara uyulmadığı ve kusurlu olduğu belirtildi.

İddianamede etkin pişmanlıktan yararlanan İ.B.’nin ifadeleri de yer aldı. İ.B., Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan şüpheli Ali Arslanlıoğlu’nun rüşvet karşılığında elde ettiği mal varlıkları olduğunu iddia ederek taşınmazlar hakkında detaylı bilgi aktardı.

İddianamede yer alan bilgilere göre Arslanoğlu’nun rüşvet karşılığında aldığı taşınmazların bazılarının eşine ve kızına devredildiği aktarıldı. İskan ve ruhsat karşılığında verilen 2 daire hakkında işlemlerle itirafçı İ.B.’nin ilgilendiği bilgisine de tarihleriyle yer verildi.  

DEMİRÇALI RÜŞVET VERDİ, ARSLANOĞLU RÜŞVET ALDI

İddianamede yer alan bilgilere göre İ.B. ifadesinde, “Burada rüşvet karşılığı görünen 2 daire söz konusudur. İstanbul Kadıköy yukarıda bahsettiğim gibi Şakir Oral tarafından rüşvet karşılığı verilmiştir. Adana/Çukurova ise Asal Yapı/Ali Demircan tarafından rüşvet karşılığı verilmiştir. Ancak bu taşınmazlara arsa sahibi veya başka bir şahıs adından alınmış olabilir” ifadelerini kullandı.

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı'nın ise inşaatın ruhsat ve iskan işlemlerinin yerine getirilmesi için olay tarihinde Çukurova Belediye Başkan Yardımcısı olan şüpheli Ali Arslanlıoğlu'na verdiği rüşvet verdiği belirtilirken Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında cezalandırılmaları ve hak mahrumiyeti almaları talep edildi.