Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 11 gündür aranan 8 yaşındaki Narin'den hala haber alınamıyor. Ağabeyinin kolundaki diş izinin Narin'e ait olmadığının anlaşılmasının ardından E.G. serbest kalmıştı. Yaşanan son gelişmeye göre; savcılık aileye çapraz sorgu için talimat verdi. Talimatın ardından önce Narin'in amcası, ardından annesi gözaltına alınmıştı.

Ekol Tv'ye konuşan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, Narin'in kaybına ilişkin konuşurken, çocuk kayıplarında kritik noktalarından ve adli tıpta entomolojinin öneminden bahsetti.

"ARAŞTIRMAYA AİLEDEN BAŞLANILMALI"

Kayıp çocuk vakalarında süreç uzadıkça merkezden perifere doğru bir analiz ve inceleme gerekiyor diyen Dokgöz, "Yani aileden başlayarak genişletmek gerekiyor çerçeveyi. Burada aileyi tenzih ediyorum ama kayıp çocuk vakası var ise bu tür olgulardaki temel yaklaşım olarak aileden başlayarak araştırma ve incelemeleri genişletmek gerekiyor" ifadelerini kaybetti.

"ISIRIK İZİNİ İNCELEMEDE GEÇ KALINDI"

Ağabeyinin kolundaki Isırık izlerini tespit etme olayında geç kalındığını düşündüğünü söyleyen Doksöz, "İlk gün olaya müdahale edilip inceleme yapılsaydı, o ısırık izlerinin gerçekten kime ait olduğunu saptayabilirdik. Çünkü banyo yapılması, o bölgenin temizlenmesi ısırık izlerindeki biyolojik materyalleri yok eder ve kime ait olduğunu saptamak zorlaşır" dedi.

ADLİ ENTOMOLOJİ NEDİR?

Adli olayları aydınlatan dedektif sinek ve böcekler, ortamda bir ceset olduğunda oraya ilk giden onlar olurlar diyen Doksöz, "Kırsal bir alanda ölüm gerçekleşmişse bir adli olay gerçekleşmişse jandarma gider, kentsel bölgede polis gider. Ancak hepsinden önce olay yerine sinek ve böcekler gider. Cesette çözülme süreci başladığında, iskeletleşmeye varan bir değişim başladığında sinek ve böcekler buna yardımcı olur.

Adli entomolojide sinek ve böcekleri incelerken, böcek ve sineklerin entomoloji haritası dediğimiz; hangi bölgede yaşadıklarını inceleriz. Hangi sinek hangi böcek hangi bölgede yaşar, evrimsel döngüleri nedir önemlidir. Biz ceset üzerinde herhangi bir yumurta, larva, pupa bulursak onu inceler ve o sinek ve böceğin evrimsel döngüsünü bildiğimiz için kişinin ne zaman öldüğünü de söyleriz. Hatta o böcekler ve yumurtalar üzerinde toksikoloji analizler yapar neden öldüğünü de söyleyebiliriz" ifadelerini kaydetti.