Geçen hafta petrol tarafında yaşanan kayıplar akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Dövizde yaşanan dalgalanma ve rafineri çıkış fiyatındaki değişiklikler indirime kapı araladı.

MOTORİNE İNDİRİM BEKLENİYOR

Motorine litre başına 1 TL civarında indirim yapılması bekleniyor. İndirimin çarşamba günü itibarıyla geçerli olacağı öne sürüldü. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Finans uzmanı İris Cibre, motorine 1 TL civarında bir indirimin olabileceğini duyurdu.

Motorin fiyatları son dönemde dalgalanmalar yaşarken yakın zamanda yapılacak resmi açıklamalarla indirimin detayları da netleşecek.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Finans uzmanı İris Cibre, motorine gelen indirim haberini vermesinin ardından akaryakıt fiyatlarının nasıl belirlendiğini de açıklık getirdi.

Cibre, akaryakıt fiyatlarını hükümetin belirlemediğine dikkat çekerek  “Ülkemizde akaryakıt fiyatını birileri kalem oynatıp belirlemiyor. Platts Cenova'dan günlük fiyat çekiliyor. 5 günlük ortalamaların yüzde 3 üzerinde oluşan fiyata zam, altında oluşan fiyata indirim geliyor.  Bu fiyat oluşumunda TL nin değer kaybı da hesabın içinde. Sonra rafineri marjları var. Değişen rafineri marjları da fiyatı etkiliyor. Yani, akaryakıt fiyatını hükümet belirlemiyor. Hükümet sadece vergisini belirliyor. ÖTV'sine zam yapabilirler fakat fiyatla oynamıyorlar, fiyat otomatik oluşuyor” dedi.

İŞTE AKARYAKITTA GÜNCEL FİYATLAR

İstanbul Avrupa yakası akaryakıt fiyatları

Benzin fiyatı: 41.52 TL

Motorin litre fiyatı: 43.23 TL

LPG litre fiyatı: 25.13 TL

İstanbul Anadolu yakası akaryakıt fiyatları

Benzin fiyatı: 41.40 TL

Motorin litre fiyatı: 43.16 TL

LPG litre fiyatı: 24.59 TL

Ankara akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 41.85 TL

Motorin litre fiyatı: 43.64 TL

LPG litre fiyatı: 25.14 TL

İzmir akaryakıt fiyatları

Benzin litre fiyatı: 42.30 TL

Motorin litre fiyatı: 44.16 TL

LPG litre fiyatı: 24.89 TL