Yaşam

Almanya ve Türkiye arasındaki 'döner' krizi büyüyor: Dönerin ismi değişebilir!

Almanya ile Türkiye arasında döner krizi büyüyor. Türkiye, nisan ayında Avrupa Birliği'ne (AB) dönerin tescili için başvurmuştu. Bu başvuruya tam 11 itiraz geldi. İtiraz başvurusu yapanlar arasında Almanya Gıda ve Tarım Bakanlığı da bulunuyor. Avrupa Komisyonu'nun ise kararını 24 Eylül'e kadar vermesi bekleniyor.

Abone Ol

Almanya’da döner tartışması gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Türkiye, dönerin Avrupa Birliği çatısı altında tescil edilmesi için nisan ayında başvuruda bulunmuştu. Başvuru dosyası kesilen hayvanın yaşı, kullanılan baharat çeşitleri ve döner bıçağının uzunluğu gibi ayrıntılı bir tarif içeriyordu. Ancak Almanya’da döner, AB’ye iletilen bu tariften epey farklı hazırlanıyor.

ALMANYA'DA DÖNERİN İSMİ DEĞİŞECEK Mİ?

Örneğin, Almanya’da hayvanlar Türkiye’dekine göre daha erken kesime gidiyor. Uzmanlar, bir hayvana daha uzun süre bakmanın bile tek başına maliyetleri önemli ölçüde artıracağını söylüyor. Türkiye’nin tarifinde yer almadığı için Almanya’da çokça kullanılan sebzeler de artık dönerin içinde yer almayacak. Almanya’daki dönerciler de bu nedenle Türkiye'nin adımına tepkili. Türkiye’nin talebi kabul edildiğinde, Almanya'da satılan haliyle satılmaya devam edilmesi için isim değişikliğine gidilmesi gerekecek.

11 İTİRAZ GELDİ

Türkiye’nin tescil başvurusuna 11 kez itiraz geldi. Eğer itirazlar kabul edilirse Türkiye ve Almanya'nın uzlaşma sağlayabilmeleri için 6 ay süreleri olacak.  Son sözüyse Avrupa Komisyonu söyleyecek.