Bir metalin değerli olması nadir olarak bulunması, kullanım alanları, gördüğü talep ve çıkarma işlemine göre şekilleniyor. Kısaca ne kadar az ve zor bulunuyorsa ve ne kadar çok talep görüyorsa bir metal o kadar değerli olarak addediliyor. Diğer yandan değerli metal deyince hemen herkesin aklında altın, gümüş ve platin gibi metaller geliyor. Fakat gerçek bildiklerimizden çok daha farklı. Zira altından 4 kat daha değerli bir metal endüstride yoğun şekilde kullanılıyor.

Degerli Metal B

DÜNYANIN EN DEĞERLİ METALLERİ 

Gumus

10 NUMARA GÜMÜŞ

Bir dönem platinden daha değerli olan gümüş, günümüzde ons ​​başına yaklaşık 28 dolar bandında işlem görüyor. Altından sonra mücevher yapımında en çok tercih edilen madenlerden olan gümüş günümüzde pek çok sektörde kullanılıyor. Yılda 40 ton çıkarıldığı için altından çok daha ucuz olan gümüş böylelikle çok daha yaygın şekilde kullanılıyor.

Renyum

9 NUMARA RENYUM

Onsu yaklaşık 77 dolar değerinde olan Renyum değerli metaller listesinde yer almayı başarıyor. Genellikle nikel madenlerinde nikel ile birlikte bulunan renyum, ABD, Kanada, Şili, Polonya ve Rusya'da çıkarılıyor.

Iskandiyum

8 NUMARA İSKANDİYUM

İskandiyum ya da diğer adıyla Scandium, İskandinavya madenlerinde bulunan ve ons başına yaklaşık 98 dolar değerinde olan yumuşak bir metal olarak biliniyor. Televizyonlarda, lambalarda, beyzbol sopalarında ve bisiklet şasilerinde kullanılan Scandium, artan kullanım nedeniyle yıllar içinde giderek popülerlik kazanıyor.

Osmiyum

7 NUMARA OSMİYUM

Ons başına yaklaşık fiyatı 364 dolar olan Osmiyum, dünyanın en değerli metallerinden bir diğeri olarak değerlendiriliyor. Osmiyum, dolma kalemlerin ve plak çalar iğnelerinin uçlarını yapmak için kullanılırken, aynı zamanda ölçüm cihazlarında da bulunabiliyor.

Rutenyum

6 NUMARA RUTENYUM

Bu değerli toprak metali öncelikle elektronikte kullanılıyor ve ons başına 390 dolar değeriyle en değerli metaller listesinde platinden sonraki sırada yer alıyor. Tel ve elektrot üretiminde kullanılan rutenyumun fiyatının önümüzdeki dönemlerde artması bekleniyor çünkü iyi ışık emici özelliklere sahip olan bu metal bu sayede güneş panelleri için değerli bir malzeme olarak görülüyor.

Platin

5 NUMARA PLATİN

Ons başına 921 dolar değerinde olan platin, dünyadaki en değerli metaller sıralamasında 5. Sırada yer alıyor.  Neredeyse her şeyde kullanılan platin, esas olarak mücevherlerde ve borsa yatırımında karşımıza çıkıyor.

Güney Afrika, toplamda 160 tondan fazla platin çıkarılarak, dünyadaki platin arzının yüzde 80'ini karşılıyor.

Paladyum

4 NUMARA PALADYUM

En değerli metaller listesinde 4. Sırayı alan paladyumun fiyatı ons başına 931 dolar bandında işlem görüyor. Katalitik konvertörlerde kullanılması, onu rodyuma benzer şekilde dünyadaki en değerli metallerden biri yapıyor.

Egzoz borularından gelen karbon emisyonlarını azaltan paladyum aynı zamanda mücevher yapımında, hidrojen arıtımında ve yeraltı sularının arıtılmasında da kullanılıyor.

Altın-2

3 NUMARA ALTIN

Dünyanın en ünlü ve en değerli metallerinden olan altın tarihin ilk çağlarından bu yana insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Ons başına 2.515 dolar fiyatla en değerli metaller listesinde 3. Sırada yer alan altın en çok mücevher ve yatırım amacı olarak kullanılıyor.

Bununla birlikte iyi bir iletken olan altın, diş implantlarından farklı ilaçlara kadar pek çok alanda kullanılmaya devam ediyor.

Iridyum

2 NUMARA İRİDYUM

Altından daha değerli olan ikinci metal ise iridyum olarak karşımıza çıkıyor. Ons başına 4.650 dolarlık bir değere sahip olan İridyum, dünyadaki en değerli metallerden biri ve aynı zamanda en nadir olanlardan biri olduğu için listede ilk sıralarda yer alıyor.

Sertliği ile karakterize olan ve iyi bir alaşım oluşturmak için kullanılan iridyumun kullanım alanları arasında ise uçak motorları, derin su boruları, kalem uçları ve pusulalar bulunuyor.

ABD, Brezilya, Myanmar, Güney Afrika, Rusya ve Avustralya'dan her yıl üç ton İridyum çıkarılmaktadır.

R O D Y U M

1 NUMARA RODYUM

Dünyadaki en değerli metal ons başına 4.700 dolar ile tartışmasız olarak Rodyum. Otomotiv endüstrisi metalin talebinin yüzde 80'ini karşılıyor ve bu değerli metal otomobillerin ve diğer araçların katalitik konvertörlerinde kullanılıyor.

Rodyum fiyat açısından altından dört kat daha değerli olsa da piyasada metale ilişkin bir sıkıntı yaşanmıyor. Güney Afrika ve Rusya, ABD, Kanada, Zimbabve, Botsvana, Kolombiya ve Finlandiya gibi diğer ülkelerden yıllık otuz ton Rodyum çıkarılırken, tüm rodyumun yüzde 80'in otomotiv endüstrisinde kullanılıyor.