Dünya

Amerikan basınından kritik iddia: İsrail, İran misillemesi için ABD seçimlerini bekliyor!

İsrail’in Lübnan’da başlattığı kara harekâtı artık Ortadoğu’da hızla yayılan bir ateş çemberi haline geldi. Harekatın 16’ncı gününde Amerikan basını gündeme bomba gibi düşen bir iddia ortaya attı. İsmini vermek istemeyen yetkililer, Tel Aviv’in ABD seçimlerinden sonra Tahran’a misilleme saldırısında bulunacağını öne sürdü. İsrail ordusu ise İran’dan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşın GPS sinyallerini devredışı bırakma kararı aldı...

Abone Ol

İsrail, Lübnan’a karşı başlattığı ve kara harekâtı diyerek nitelendirdiği Ortadoğu’yu saran savaşta katliam saldırılarına devam ederken 16’ncı günde Amerikan basını kritik bir iddia ortaya attı.  Washington Post gazetesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun geçen günlerde tam 50 günlük aranın ardından ABD Başkanı Joe Biden ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsrail'in İran'ın petrol ya da nükleer tesislerine saldırmayacağı yönünde söz verdiğini yazdı. Gazetenin isminin paylaşılmasını istemeyen bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre Tel Aviv’in misilleme planları yaklaşan ABD seçimlerini etkilememek üzere ayarlanıyor.

“ULUSAL GÜVENLİĞE GÖRE KARAR VERECEĞİZ”

Netanyahu'nun ofisi ise gece yarısı yaptığı açıklamada İran'a karşı misilleme planlarına ilişkin kararın Tel Aviv’in ihtiyaçlarına göre verileceğini duyurdu. Açıklamada “Amerikan hükümetinin düşüncelerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı İsrail'in ulusal güvenlik ihtiyaçlarına göre vereceğiz” denildi.

İSRAİL ORDUSU GPS SİNYALLERİNİ DEVREDIŞI BIRAKIYOR

Bunun yanısıra İsrail ordusunun, İran'dan gelebilecek herhangi bir saldırıya karşı Savunma Bakanlığı binasının yer aldığı Tel Aviv'deki Kirya bölgesinde GPS sinyallerini devredışı bırakmaya başladığı öne sürüldü. İsrailli komutanların, Tahran’dan gelebilecek herhangi bir saldırıya nasıl hazırlanılacağı konusunda bir dizi toplantı gerçekleştirdiği kaydedilen haberde, bu bağlamda hava savunma sistemi, ordu, Savunma Bakanlığı, İç Cephe Komutanlığı ve hassas tesislerin kontrol sistemlerindeki hazırlıkların üst düzeye taşınacağı aktarıldı. ABD'nin İsrail'in hava savunma sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olacağı bildirilen haberde, İsrail Savunma Bakanlığı ile ordunun, ülkenin çeşitli bölgelerinde izleme ve uyarı sistemlerini ileri teknolojilerle modernize etmek için çalıştığı aktarıldı.

NETANYAHU’DAN UNIFIL’E TEHDİT

Öte yandan Netanyahu, dün akşam yayımladığı video mesajda İsrail ordusunun hedef aldığı Lübnan'daki UNIFIL güçlerine ilişkin açıklamada bulundu. UNIFIL’in İsrail'in çekilme "talebine kulak vermesi" gerektiğini savunan Netanyahu, "İsrail'in UNIFIL personeline kasıtlı olarak saldırdığı iddiası tamamen yanlış" iddiasında bulundu. Netanyahu, Hizbullah’ın UNIFIL tesislerini ve mevzilerini siper olarak kullandığını ileri sürerek, UNIFIL güçlerinin güneye çekilmesi tehdidini yineledi.

HİZBULLAH, İSRAİL TANKLARINI YERLE BİR ETTİ

Hizbullah ise Lübnan'ın güneyinde 3 İsrail tankını güdümlü füzelerle vurduğunu, içlerindeki askerlerin öldüğü ve yaralandığını duyurdu. Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, güneydeki Ayta eş-Şaab kasabasında "Merkava" model 3 tankın güdümlü füzelerle vurulduğu belirtildi. Açıklamada, alev alan tankların içindeki askerlerin öldüğü ve yaralandığı kaydedildi ancak sayı verilmedi. Hizbullah unsurlarının, ayrıca işgal altındaki Şeba Çiftlikleri ile Kefr Şuba Tepeleri'ndeki Ruvaysat el-Alem'de İsrail askerlerini füze salvosuyla hedef aldığı kaydedilen açıklamada, Nebatiye ili Merkaba kasabası, sınırdaki Hillet Verde bölgesi ve El-Manara yerleşiminde de İsrail güçlerinin top atışlarıyla hedef alındığı bildirildi.

İsrail basınından kritik iddia: Tel Aviv’in misillemesi sınırlı olursa Tahran konuyu kapatacak! İsrail basınından kritik iddia: Tel Aviv’in misillemesi sınırlı olursa Tahran konuyu kapatacak!