Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinliğe katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin detaylı bir sunum yaptı. Türkiye ekonomisinde ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Şimşek, "2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngörüyoruz. Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor" dedi.
‘ENFLASYON DÜŞÜŞ KAYDEDECEK’
Enflasyonun baz etkisinin ötesinde düşüş kaydedeceğini belirten Şimşek, "Para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Firmaların fiyatlama davranışı iyileşmeye başladı" şeklinde ifade etti.
ŞİMŞEK: ‘CARİ DENGEDEKİ İYİLEŞMEYİ KALICI HALE GETİRİYORUZ’
"Türkiye'nin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarına ihtiyacı var, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki olmadığını söyleyen Bakan Şimşek, cari açıktaki daralmaya işaret ederek şunları söyledi:
"Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikalarıyla cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getiriyoruz. Bu sayede hem rezerv birikimine katkı sağlayacak hem de dış borcun milli gelire oranını düşüreceğiz"
‘‘KUR KORUMALI MEVZUATTA EN AZ 100 MİLYOR DOLAR AZALMA’’
Rezervlerdeki artışın temel sürükleyicisinin dolarizasyondaki azalma olduğunun vurgulayan Şimşek, bankacılık sektörü ile reel sektörün artan dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin de rezerv birikimine katkı sağladığını, kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar doların üzerinde azalma olduğuna dikkat çekti.
‘TÜRKİYE EKONOMİDE EMSAL OLUŞTURUYOR’
Türkiye'ye neden yatırım yapılması hakkında bazı avantajları anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ülkenin 90 milyona yaklaşan nüfusu ve 15 bin dolarlık kişi başına geliriyle büyük bir ekonomi olduğunu vurguladı. Şimşek, ülkenin büyüme performansının gelişmekte olan ekonomiler arasındaki emsallerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, "Sadece büyük bir ekonomi değiliz, aynı zamanda hızlı büyüyoruz" dedi.
Ülkenin güçlü ve nitelikli bir iş gücü piyasasına sahip olduğuna dikkat çeken Şimşek, her yıl 1 milyonu aşkın kalifiye iş gücünün üniversite ve meslek okullarından mezun olduğunun altını çizdi.
‘ÜLKEDE GÜÇLÜ BİR ÜRETİM KÜLTÜRÜ VAR’
Ülkede güçlü bir üretim kültürü olduğuna da dikkati çeken Şimşek, "Peki, neden bazı gelişmiş ekonomiler kadar zengin değiliz? Çünkü hala katma değer zincirinde yukarı çıkamadık. Bu, üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Orta yüksek ve yüksek katma değerli ürünler üretmek için yapısal reformlara hız kazandıracağız" şeklinde ifade etti.