İsrail’in Gazze’deki soykırımının 322’nci gününde Tel Aviv’in bölgedeki katliam saldırıları devam ediyor. Katar’ın başkenti Doha’daki ateşkes müzakereleri sonuçsuz kalırken gözler ikinci tur için Mısır’ın başkenti Kahire’ye çevrildi.

NETANYAHU PHILADELPHIA’NIN İŞGALİNDE ISRARCI

El-Araby El-Cedid gazetesinin haberine göre, Gazze ateşkesi görüşmeleri için Kahire'de bulunan İsrail heyeti, Philadelphia Koridoru'nda BM gözlem misyonunun görevlendirilmesine olanak tanıyan yeni bir öneri sundu. İsrail'in planına göre Refah Sınır Kapısı'nda Filistin Yönetimi'nin yanı sıra bir Avrupa Birliği misyonunun da bulunması hedefleniyor. Gazeteye göre İsrail askerlerinin sınırdan kademeli olarak çekileceğini belirtti.
Başbakanlık Basın Ofisinden, Netanyahu'nun Philadelphia Koridoru'na uluslararası güç konuşlandırılmasını gözden geçirdiği yönündeki habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Söz konusu haberin "yalan" olduğu savunulan açıklamada, Netanyahu'nun İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru'ndaki işgalinde ısrarcı olduğu ifade edildi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI GAZZE’Yİ BOMBALIYOR

Öte yandan, İsrail savaş uçakları Gazze’ye aralıksız olarak saldırmaya devam ediyor. Bölgenin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın Tel ez-Zater mevkisinde, uçaklar Filistinli "Selman" ailesine ait evi bombalarken, saldırıda 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Bölgenin kuzeyinde, Gazze kentine bağlı Ez-Zeytun Mahallesi'ne düzenlenen saldırıda 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Gazze'nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı'nda İsrail ordusunun "Ed-Debaki" ailesine ait evi hedef alması sonucu ise 6 Filistinli hayatını kaybetti.Ayrıca, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda bulunan Beni Süheyle beldesinde "Ebu Şebab" ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında 5 Filistinlinin öldüğü, çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi.Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'nden alınan bilgiye göre ise Abasan el-Kebira kasabasında İsrail güçlerinin Filistinlileri hedef alan saldırılarında biri çocuk 3 Filistinli vefat etti. Yaralılar Gazze Şeridi'ndeki hastanelere nakledildi.

CEVABIMIZ ACI VERİCİ VE ETKİLİ OLACAK

Bununla birlikte Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Tel Aviv’den intikam almaya yemin eden İran’a destek olacaklarını açıklayan Husiler’den misilleme açıklaması geldi. Sosyal medya hesaplarında paylaştıkları bir afişte “Cevabımız acı verici ve etkili olacak, bunun planlanması gecikmenin sebeplerinden birisidir” ifadesinde bulundular.

RUSYA ABD’Yİ SUÇLADI

Rusya BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ne, ABD tarafından önerilen ve Konsey tarafından onaylanan belge uygulanmadığı için Gazze’deki ateşkesle ilgili yeni bir karar kabul etmeyi önerdi.

 Polyansky, "İsrail şimdi Gazze'de askeri varlık fikrini, Mısır ile geçiş ve Philadelphia Koridoru üzerindeki kontrolleri de dahil olmak üzere, sürdürmekte ısrar ediyor. Anlaşmanın parametrelerinde böyle bir değişikliğin bölgedeki bazı ülkelerin şiddetle karşı çıktığı bir şey olduğunu da not ediyoruz” diye konuştu.

"Orijinalinden farklı bir anlaşmayı zorlayarak kimin adına hareket ediyorsunuz?" diye soran Rus diplomat, ateşkes için Konsey'de, haziran ayında kararlaştırıldığı doğrultuda ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Polyansky, "Güvenlik Konseyi bu şekilde formüle edilen bir anlaşmayı asla onaylamadı” dedi.

Polyansky, ABD'li meslektaşlarını, üzerinde anlaşılan ateşkes önergesinin İsrail lehine parametrelerini değiştirmekle suçladığı konuşmasında, "Amerikan tarafı bu değişikliklerin ne olduğunu açıklama zahmetine bile girmedi” sözlerine yer verdi.İ srail'i Gazze Şeridi'ndeki insani yardımı engellemekle suçlayan Polyansky, İsrail ordusunun mevcut operasyonlarının "benzeri olmayan ve benzeri görülmemiş" düzeyde sivil ölüm ve yıkıma yol açtığını ve bunun "tam bir kanunsuzluk" olduğunu vurguladı.