Gündem

Bakan Fidan Kürsüden tüm dünyaya seslendi: Birleşmiş Milletler, liderliği gösteremiyor

Birleşmiş Milletler Geleceğin Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Dünya beşten büyüktür. Karar verme mekanizmalarını BM'de daha demokratik hale getirmeliyiz. Her platformda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Binası'nda düzenlenen “Geleceğin Zirvesi” toplantısında tüm dünyaya seslendi. 'Dünya beşten büyüktür' diyen Bakan Fidan, "Karar verme mekanizmalarını Birleşmiş Milletler'de daha demokratik hale getirmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

Bakan Fidan, yaptığı konuşmada, “Hem uluslararası toplum hem de Birleşmiş Milletler tarihi bir sınavdan geçiyor. Kriz ve çatışmalara çözüm üretme kabiliyetimiz azalıyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlikler derinleşiyor. Küresel eşitsizlik ve adaletsizlik aşırıcılığa ve başarısız devletlere zemin hazırlıyor. İslam'a karşı nefret ve yabancı düşmanlığı bu zeminde güç kazanmıştır" dedi.

"BM LİDERLİĞİNİ GÖSTEREMİYOR"

Hem uluslararası toplumun, hem de Birleşmiş Milletlerin tarihi bir sınavdan geçtiği dönemdeyiz. Gelir dağılımındaki adaletsizlikler derinleşirken, krizlere ve çatışmalara çözüm üretme kabiliyetimiz giderek azalmaktadır.Küresel eşitsizlik ve adaletsizlik aşırıcılığa zemin hazırlamaktadır.İslam ve yabancı düşmanlığı ise bu mümbit zeminde güç kazanmaktadır. Dünyada, tabiatta, ekonomide, gelir dağılımında, sosyal ve siyasal alanda denge kaybolmakta, dengesizlikler giderek büyümektedir.İnsanlığa yönelik giderek artan tehditler karşısında Birleşmiş Milletler, olması gereken liderliği maalesef sergileyemiyor.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Bakan Fidan, Genel Kurul’da kabul edilen kararların, birkaç ülkenin onaylamamasıyla Güvenlik Konseyi’nden geçemediğine dikkat çekti:

Bugün, küresel sorunlarımıza ortak çözümler üretecek, çaresizliğin yerine umudu, yoksulluğun yerine refahı, haksızlığın yerine adaleti, şiddetin yerine barışı hâkim kılacak etkin bir yapıya çok ciddi ihtiyacımız var.Daha adil, kapsayıcı ve etkili bir çok taraflı modele ihtiyaç duyduğumuzu çok net biçimde görüyoruz.Güvenlik Konseyi başta olmak üzere Birleşmiş Milletler'de kapsamlı bir reforma gidilmesi gerektiği aşikardır. Dünya Beşten Büyüktür.

"ALINAN KARARLAR HAYATA GEÇİRİLEMEMEKTEDİR"

Genel Kurul'da ezici çoğunlukla kabul edilen kararlar, Güvenlik Konseyi nedeniyle hayata geçirilememektedir. Uluslararası barış ve güvenlik sınırlı sayıda ülkeden müteşekkil "imtiyazlı bir zümrenin" keyfine bırakılmamalıdır. Bu durum, BM'deki karar alma sürecini demokratikleştirmemiz gerektiğini açıkça göstermektedir.

YENİ TEKNOLOJİLERE UYUM

Tüm bunları yaparken, dijitalleşme ve yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojilere de uyum sağlamanın yollarını arıyoruz. "Gelecek Paktı"nın temel unsurlarından olan "Küresel Dijital Mutabakat"ın kabulüne bu minvalde büyük ehemmiyet veriyoruz.