Asgari ücret 2024 sene başında gelen zam ile 17 bin 2 TL oldu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı çalışmalar neticesinde yüzde 49 oranında zam yapılan asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmadı. Milyonlarca çalışanın gözü ise şimdi yeni asgari ücrete çevrildi. Bakan Işıkhan yaptığı son açıklamada asgari ücret hakkında konuştu…

Para N-6

Asgari ücret her yıl sene sonunda, işçi, işveren ve hükümet üyelerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı çalışmalar neticesinde belirleniyordu.

Para O-3

Ancak 2022 ve 2023 yıllarında enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi nedeniyle temmuz ayında memur ve emekli zamlarıyla birlikte asgari ücrete de ara zam yapıldı. Bu gelişme özel sektörü de etkiledi. Zira birçok şirket çalışan maaşlarını asgari ücrete göre endeksleyince maaşlar da otomatik olarak yükseldi.

Para P-4

2024 sene başında da komisyon yine gerekli çalışma ve görüşmelerini yaptıktan sonra hazırladıkları zam önerisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. Erdoğan kendisine sunulan yüzde 49 oranındaki zam önerisini kabul edince milyonlarca asgari ücretlinin 2024’te alacağı maaş 17 bin 2 TL olarak açıklandı.

Para K-3

Yıl başında hatırı sayılır bir oranda zam alan asgari ücretlinin eline geçen maaş kısa sürede erimeye başlayınca gözler yeniden temmuz ayında beklenen ara zamma çevrildi. Ancak temmuzda memur ve emekli için enflasyon oranlarına göre zam verilirken asgari ücretli bu dönemi eli boş geçirdi.

Para L-4

Artık sene sonuna adım adım yaklaşılırken, temmuzda ara zam alamayan asgari ücretliler yeni zam oranlarını beklemeye başladı. 2025’te ara zam olacak mı, yapılacak zam bir yılı kapsayacak mı yoksa 6 ay süre için mi olacak henüz bilinmiyor. Bu konu hükümetin karar mekanizması içinde olduğu için pek bir tahmin imkanı şu anda bulunmuyor.

Para M-4

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, YÜZDE KAÇ ZAM GELECEK?

Asgari ücret hesaplanırken, yıllık enflasyonun yanı sıra piyasada fiyat artışları da dikkate alınıyor. İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaptığı 4 görüşme neticesinde yılbaşında yeni asgari ücreti kamuoyu ile paylaşıyor.

Para G-2

Beklenen enflasyon verilerine göre hükümetin asgari ücrete yüzde 17.2 oranında bir zam yapması olası görünüyor. Bu zam oranı ile 17 bin 2 TL olan asgari ücretin ise yaklaşık 20 bin TL bandına çıkması bekleniyor. Ancak elbette bu oran kesin değil.

Para I-2

Asgari ücret zam oranı ile ilgili olarak ikinci bir tahmin ise 12 aylık TÜFE oranında bir zammı öngörüyor. Yine beklenen yıllık TÜFE tahminlerine göre asgari ücret zammının yüzde 40’ı aşması olası görülüyor.

Para J-3

Asgari ücrete ara zam yapılamaması durumunda ise bu oranında yüzde 60 bandına kadar da çıkabileceği konuşuluyor. İşverenlerin şiddetle karşı çıkmasına rağmen kaynaklar, hükümetin de bu zam oranına ılımlı bir yaklaşım sergilediğine dikkat çekiyor.

Para H-2

Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılırsa 2025 asgari ücreti 23 bin 802 TL

Para C-4

Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılırsa 2025 asgari ücreti 25 bin 503 TL

Para D-2

Asgari ücrete yüzde 60 oranında zam yapılırsa 2025 asgari ücreti 27 bin 203 TL olması bekleniyor.

Para E-3

BAKAN IŞIKHAN’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Yeni Şafak Gazetesi'ne konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, mevcut enflasyon oranı, makroekonomik dengeler ve satın alma gücü gibi birçok değişkeni dikkate aldığını belirtti.

Para F-3

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıklıkla vurguladığı gibi, kalıcı refah çözümleri üreterek vatandaşın refahını koruma amacında olduklarını ifade eden Işıkhan, "Geçen yıl aralık ayında izlediğimiz yol neyse, bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşın satın alma gücünü koruyacak bir ücret seviyesinde anlaşmaya varılmasını arzu ediyorum." dedi.

Para A-5

İşçi ve işverenlerin talepleri arasında hakem rolü oynadıklarını da vurgulayan Bakan Işıkhan, "Aralık ayında Türk-İş’in geçen yıl işçileri getirdiği gibi, bu yıl da benzer bir gelişme olursa işçileri ağırlamaktan memnuniyet duyarız. İşçiler bizim önemli paydaşlarımızdır," şeklinde konuştu.