Hazine ve Maliye Bakanlığı Devlet Malzeme Ofisi, "Sağlık Market" uygulamasıyla kamunun bu alandaki ihtiyaçlarını tek merkezden temin ederken uygulanan modelle yılın ilk 5 ayında referans fiyatlara göre 33 milyar liralık tasarrufa ulaşıldı. Bakan Şimşek, konuyu sosyal medya hesabında paylaşıp, "Kamuda tasarrufu artırıyoruz" dedi. 

33 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLADIK

Bakan Şimşek'in sosyal medyadan yaptığı açıklamalar şöyle: Kamuda tasarrufu artırıyoruz. Toplu alım politikasıyla yılın ilk 5 ayında tıbbi cihaz ve ilaç alımında referans fiyatlara göre 33 milyar lira tasarruf sağladık. Önümüzdeki dönemde bu uygulamanın kapsamını daha da genişleteceğiz.

HEM REKABET HEM YERLİ ÜRETİM ARTTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de DMO tarafından uygulanan toplu alım modeliyle hem rekabet ortamının arttığını hem de yerli üretim oranının yükselmesine katkı sağlandığını söyledi. Şimşek, "Ayrıca, firmaların kamuya tedarik ettiği ilaç ve tıbbi malzemelerin ödemeleri düzenli hale getirilerek, sağlık alanındaki alımlarda ödeme disiplini sağlandı. Bu sayede ödeme vadeleri 90 gün olarak standart hale getirildi ve sektörde yer alan firmalar, mali riskleri minimize edilerek tedarik hizmetlerini artırmaları için gerekli yatırımları yapabilmeleri yönünde cesaretlendirildi" değerlendirmesinde bulundu.

MARKALAŞMAYA KATKI SAĞLAYACAK

Gelecek dönemde tedarik süreçlerinin tümünün dijital ortamda gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: "Sağlık Market uygulamasının kapsamının genişletilmesi ve ürün bazlı dinamik alım yöntemleri geliştirilerek yeni merkezi alım modellerinin uygulanması ana hedefler olarak belirlendi. Bu hedeflere ulaşılmasıyla uluslararası ölçekte öncü bir merkezi tedarik kuruluşu olma yolunda önemli mesafe katedilmiş olacak. Orta Vadeli Program doğrultusunda DMO ile birlikte Sağlık Market uygulamasının kapsamı genişletilerek, ilaç ve medikal malzeme tedarik zinciri daha da güçlendirilecek. Kamu alımları yoluyla yeniliği, yerliliği, girişimciliği, teknoloji transferini destekleyen ve girişimcileri bir araya getiren platformların geliştirilmesiyle girişimcilerin ticarileşme ve markalaşma süreçlerine katkı da sağlanacak"