Ekonomi

Bakan Şimşek'ten 'yeni vergi paketi' açıklaması: Borsaya vergi geliyor mu?

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borsa ve kripto vergilerinin gündemlerinden çıktığını, genel vergi oranlarını artırmaya ya da indirmeye dönük bir vergi paketlerinin olmadığını açıkladı.

Abone Ol

Ekonomi Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borsa ve kripto vergilerinin gündemlerinden çıktığının altını çizerken, genel vergi oranlarını artırmaya ya da indirmeye dönük vergi paketlerinden bahsetti.

BORSA VARLIKLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

Borsa ve kripto varlıkların vergilendirilmesi hususu gündemimizden çıktı diye belirten Şimşek, “Yeni yasama döneminde genel vergi oranlarını artırmaya ya da indirmeye dönük bir vergi paketimiz olmayacak. OVP’de ifade ettiğimiz gibi vergi istisna ve indirimlerini etkinlik ve verimlilik perspektifiyle gözden geçirmeye devam edeceğiz. Vergi politikası yaklaşımımız: Vergide adaletin güçlendirilmesi, Vergi tabanının genişletilmesi, Vergide gönüllü uyum ve öngörülebilirliğin artırılması, Vergi harcamalarının etkinlik kriteri çerçevesinde analiz edilerek azaltılması, Mali disipline bağlı kalıp; yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı artıracak düzenlemeler olacak” ifadelerini kaydetti.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ RİSK ANALİZİ

Belirlenen birçok sektör ve konuda yaygın yoğun vergi denetimleri yürütüldüğünü söyleyen Bakan Şimşek, “Yapay zeka ve büyük veri analitiği sayesinde detaylı risk analizleri yapıyoruz. Kayıt dışı ekonominin ve vergi kaçakçılığının yoğun olduğu sektörlerdeki mükelleflerin seçimine yönelik yeni projeler geliştirip, kayıt dışılığı azaltacağız. IBAN, EFT, Mail Order başta olmak üzere alternatif ödeme yöntemleri kullanarak kayıt dışı bırakılan hasılatın tespiti ve vergilendirilmesine yönelik incelemelere devam edeceğiz” dedi.