Enflasyonun beraberinde gelen gıda fiyatlarındaki artış sürerken, fiyat artışını maskelemek isteyen bazı firmalar ürün kalitesini düşürme yoluna gittiği de görülüyor. Bu da ağırlıklı olarak ürünlerin içeriğinde yer alan besin değerlerinin gizlenmesi veya ambalajların üstüne aldatmaya yönelik ifadeler yazılması şeklinde yapılıyor. Bu konuyla alakalı olarak önceki yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçmiş ve bir dizi yeni düzenlemeyi hayata geçirmişti.

O İFADELER VE GÖRSELLER KULLANILAMAYACAK

Başlangıçta Bakanlık meyve ve sebzelerin ismiyle satışa sunulan sosların satışına kısıtlama getirmişti. Son yıllarda peynir ürünlerinde artan aldatmaya yönelik ibarelerin ardından da kısıtlamaların kapsamını genişletme kararı alındı. Sözcü'de yer alan habere göre; sektör temsilcileri ve üretici firmalarla önceki haftalarda görüşmeler gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, yeni dönemde marketlerde satışa sunulan eritme peynirlerin üzerinde müşteriyi aldatmaya yönelik ifadelerin ve görsellerin kullanılamayacağını açıkladı.

'KAŞAR PEYNİRİ' ALDATMACASI

Normal şartlar altında kaşar peynirine kıyasla çok daha az süt kullanılarak hazırlanan tost peynirleri, ambalajlarda kullanılan aldatıcı görsel ve ifadeler nedeniyle birçok insan tarafından 'kaşar peyniri' zannedilerek satın alınabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için taslak çalışmada son aşamaya gelen bakanlık, yeni dönemde eritme peynirlerin üzerinde kullanılan ‘tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri’ gibi ifadelere de kısıtlama getirecek.

HAYVAN TÜRLERİ GÖRSELLERİ KULLANILAMAYACAK

Öte yandan piyasada satışa sunulan birçok peynir ürününde keçi sütü, inek sütü ve koyun sütünün farklı oranlarda karışımı kullanıldığı biliniyordu, ancak firmalar görselde yer verdikleri bir hayvan görseliyle kullanıcıyı manipüle etme yoluna başvuruyordu. Bu durumun da yeni dönemde yasaklanacağını belirten sektör kaynakları, artık peynir ürünlerinde hayvan türlerinin görsellerinin kullanılamayacağını aktardı.