Gündem

Bedelli askerlik ücreti ne kadar? Bedelli askerlik ücretine zam mı geldi? Bedelli askerlik ücretine ne zaman zam geldi?

Askerlik yaşı gelen milyonlarca vatandaş, bedelli askerlik ücreti ne kadar? Bedelli askerlik ücretine zam mı geldi? Bedelli askerlik ücretine ne zaman zam gelecek? diye merak ediyor. TÜİK tarafından 3 Ocak tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon verilerinin ardından memur maaşında, bedelli askerlik ücretinde zam yapılması bekleniyor. Peki, bedelli askerlik ne kadar olacak? İşte detaylar…

Abone Ol

Enflasyon oranı ve memur maaş katsayısı üzerinden belirlenen bedelli askerlik ücretine gelecek zam oranı neredeyse belli oldu. 2025 yılının ilk altı ayı için öngörülen hesaplamaya göre, bedelli askerliğin yaklaşık 25 bin lira zam gelmesi bekleniyor. Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? Bedelli askerlik ücretine zam mı geldi? Bedelli askerlik ücretine ne zaman zam gelecek?

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

2024 yılının Temmuz ayında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bedelli askerlik ücreti zam oranı hakkında bir açıklamada bulunmuştu. Milli Savunma Bakanlığı, açıklamada “Hazine ve Maliye Bakanlığınca “Mali ve Sosyal Haklar” genelgesi yayımlanmış ve buna göre bedelli askerlik tutarı 2024 yılının ikinci altı ayı için 217 bin 871,04 (iki yüz on yedi bin sekiz yüz yetmiş bir lira dört kuruş) olmuştur. 08 Temmuz 2024 tarihinden itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır” ifade etmişti.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİNE ZAM MI GELDİ?

Temmuz 2024'te memurlara yüzde 19,31'lik zam yapılmış, bedelli askerlik ücreti ise 182 bin 609 liradan 217 bin 871 liraya yükselmişti. Memur maaş katsayısının artmasıyla birlikte Ocak 2025'te bedelli askerlik ücretinin yeniden yükselmesi öngörülüyor. 

6 aylık enflasyon farkı ve memur zam oranı OVP'deki yüzde 41,11'lik tahmine göre yüzde 11,33 olarak belirleniyor. 2024'te 217 bin lirayı aşması beklenen bedelli askerlik ücretinin, yeni yılın ilk yarısında yaklaşık 25 bin TL artması tahmin ediliyor. Buna göre, 2025'te bedelli askerlik ücretinin 242 bin 555 lira seviyesine çıkabilme ihtimali üzerinde duruluyor. 

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİNE NE ZAMAN ZAM GELECEK?

Yeni bedelli askerlik ücreti netleşmeden önce 24 bin 684 TL daha düşük bir ödeme yapma fırsatı için son aylara girildi. TÜİK, Aralık enflasyon oranını 3 Ocak 2025 tarihinde saat 10.00'da açıklayacak. Bu açıklama bedelli askerlik yapmak isteyen milyonlar vatandaş için kritik bir önem taşıyor.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NASIL HESAPLANIYOR?

Bedelli askerlik ücreti her yıl Asker Alma Kanunu’na göre hesaplanıyor. Buna göre; bedelli askerlik ücreti, güncel memur aylık katsayısının 240 bine çarpımı ile ortaya çıkar. Bu hesaplama ise yılda iki kez olmak üzere Ocak ve Temmuz ayında yeniden hesaplanıyor.