Dünya

Bilim insanları yıllardır onun peşindeydi: Dünya'nın derinliklerindeki gizemli okyanus bulundu!

Bilim dünyasında yapılan son keşif adeta çığır açtı… Bilim insanları uzun zamandır peşinde oldukları Dünya yüzeyinin yaklaşık 643 kilometre altındaki dev okyanusu ortaya çıkardı. Bu su kütlesinin maddenin üç hâlinden farklı olarak "ringwoodite" adı verilen bir mineral içinde depolanmış durumda olduğunu aktarıldı.

Abone Ol

Bilim dünyasındaki son keşif, Dünya yüzeyinin 643 kilometre altında dev bir okyanusun varlığını ortaya çıkardı. Bilim insanları bu su kütlesinin, "ringwoodite" adı verilen bir mineral içinde depolanmış durumda olduğunu aktardı. Ringwoodite, suyu sünger benzeri yapısıyla emerek, sıvı, katı veya gaz yerine başka bir formda tutuyor.

ONLARCA YILDIR ARANIYORDU

Moleküler biyoloji uzmanı Steve Jacobsen, bu mineralin derin manto koşullarında büyük miktarda su saklama kapasitesine sahip olduğunu belirterek; "Nihayet, yaşanabilir gezegenimizin yüzeyindeki büyük miktarda sıvı suyu açıklamaya yardımcı olabilecek, tüm Dünya'yı kapsayan bir su döngüsüne dair kanıtlar görüyoruz. Bilim insanları onlarca yıldır bu kayıp derin suyu arıyorlardı" dedi.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Bilim insanları, dev okyanusu depremler sırasında oluşan şok dalgalarını inceleyerek ortaya çıkardılar. Sismometreler, yeryüzünün altındaki garip hareketleri tespit etti ve bu veriler, suyun ringwoodite adlı özel bir kayaç içinde hapsolduğunu gösterdi. Uzmanlar belitti; bu kayaç (Ringwoodite) içindeki sadece yüzde 1 su, Dünya yüzeyindeki tüm okyanuslardan üç kat daha fazla su içeriyor. Bu keşif, Dünya'nın su döngüsünün derinlerde de işlediğini ve gezegenimizin suyunun asteroitler veya kuyruklu yıldızlar yerine içsel süreçlerden kaynaklandığını destekleyebilir.