İngiltere’de yayımlanan Nature adlı dergiye konuşan Viyana Teknoloji Üniversitesi’nden fizikçi Thorsten Strumm ve ekibi, stronsiyum atom saati ile toryum çekirdeklerini içeren kristalleri birleştirerek nükleer enerjili saat üretmek adına çalışmalara başladı.
"ÖNÜMÜZDE BÜYÜK BİR ENGEL KALMADI"
Bu çalışma sayesinde, zaman ölçümleri ultra hassas düzeyde yapılabilecek. Strumm, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bizler prototip ile thoriumun zaman ölçümlerinde kullanılabileceğini kanıtladık. Şimdi sadece teknik geliştirme aşaması kaldı, sonuca ulaşmamız için önümüzde büyük bir engel kalmadı” ifadesinde bulundu.
EVRENİN YAPISI DAHA KOLAY ÇÖZÜLECEK
Atom saatleri, atomların enerji durumları arasında geçiş yaparken yaydığı ışınıma göre zamanı ölçebiliyor. Aslında nükleer saatler de benzer bir mantıkla çalışıyor fakat bu cihazlardaki nükleer çekirdekler, enerji durumlarını değiştirmek için çok daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Öte yandan nükleer saatler çok daha kararlı ve hassas olma potansiyelini de barındırıyor. Bu buluş sayesinde bilim insanları, evrenin yapısını çözmeye çalışırken çok daha hassas ölçümler yapabilecekler.
2-3 YIL İÇERİSİNDE DAHA ÇOK GELİŞECEK
Araştırmacılar, saatin şu an için atomik saatlerden daha hassas olmadığını ancak tutarlı ölçümler yaptığını belirtirken, nükleer saatlerin 2-3 yıl içerisinde en iyi atom saatlerin ötesine geçebileceğini de vurguladı.
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz aylarda toryum çekirdeğindeki enerji geçişlerinin ölçümü yapılmıştı. Bu da nükleer saat için gerekli enerji miktarının belirlenebilmesinin önünü açtı. Strumm ve ekibi de bu enerjiyi kullanarak saatin sayaçlarını oluşturmayı başardı.