Ekonomi

Bir otomobil devi daha Türkiye'ye üretime geliyor! Hem Manisa hem de Samsun'a fabrika kuracak

Çin otomotiv devleri teker teker Türkiye'ye üs kurmaya hazırlanıyor. BYD'nin ardından Chery de Türkiye'de fabrika kuracak. BYD’nin Manisa’da fabrika kurmasının ardından, Chery’nin de Samsun’da yeni bir tesis açması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Chery'nin Başkanı ile yatırım görüşmeleri gerçekleştirdi.

Abone Ol

Çinli otomobil devlerinin Türkiye'ye ilgisi hızla artıyor. Elektrikli araç üreticisi BYD, Manisa’da 1 milyar dolarlık bir yatırımla, yıllık 150 bin araç kapasiteli bir üretim tesisi kurma planlarını açıkladı. Bu gelişmenin ardından bir diğer Çinli otomobil devi Chery, Türkiye pazarına girmek için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Chery International Başkanı Zhang Guibing’i İstanbul’daki Dolmabahçe Ofisi’nde kabul etti. Görüşmeye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı. 

MANİSA VE SAMSUN ÖNE ÇIKIYOR

BYD'nin ardından Chery'nin de Türkiye’de yatırım yapması beklenirken, bu markaların fabrika kurmayı planladıkları bölgeler dikkat çekiyor. Sabah Gazetesi’nin haberine göre, Chery’nin Manisa'dan sonra **Samsun**’da da bir üretim tesisi kuracağı iddiaları gündemde. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, bu fabrikaların nereye kurulacağına dair bilgiler paylaşarak, Samsun ve Manisa’nın ön planda olduğunu belirtti.

İMTİYAZ TALEBİNDE BULUNULDU

Chery’nin Türkiye'deki yatırım planlarında, içten yanmalı motorlar için imtiyaz talebinde bulunduğu belirtiliyor. Ancak Türkiye’nin hibrit ve elektrikli araçlar ile batarya teknolojilerine öncelik tanıdığı ve bu yöndeki yatırımları teşvik etmek istediği vurgulanıyor. Hükümet, yeşil yatırımlar ve çevreci teknolojilere yönelik projeleri öne çıkararak, elektrikli araç üreticilerine teşvik sunmayı hedefliyor.

GLOBAL HEDEFLERİ BÜYÜK

BYD, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde büyümesini sürdürüyor. 2024 yılına kadar elektrikli araç satışlarında rekorlar kırmaya devam eden BYD, 2024'ün ilk 7 ayında 1,9 milyonun üzerinde satış gerçekleştirerek dünyanın en büyük yedinci otomobil üreticisi konumuna ulaştı. Chery ve MG gibi diğer Çinli markalar da uluslararası pazarda büyük hedefler belirleyerek, Türkiye’yi önemli bir üretim merkezi olarak değerlendirmeye devam ediyor.

Bu yatırımlar, Türkiye'nin otomotiv sektörü için büyük fırsatlar sunarken, Çinli markaların Türkiye pazarındaki etkisini hızla artırması bekleniyor.