Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan demir ve demir dışı metaller sektörü, 2024 yılında önceki yılın gerisinde kaldı. Sektördeki toplam ihracat, 1 Ocak-9 Eylül döneminde yüzde 5,73’lük bir kayıpla 288,6 milyon dolara geriledi. Bu gerilemenin temel sebeplerinden biri de birim fiyatlardaki düşüş oldu. Özellikle hırdavat ve alüminyum alt sektörlerinde fiyatlardaki düşüş sırasıyla yüzde 12,40 ve yüzde 8,53 seviyelerine ulaştı.
İNSAN GÜCÜNÜ KORUMAK ÖNEMLİ
İhracatçılar, müşteri kaybetmemek için zararına satış yapma zorunluluğunda olduklarını ifade ediyor. Tonaj olarak daha fazla satış gerçekleştirilse de kârsızlık sektörün temel sorunu haline geldi. Birçok ihracatçı, işçi çıkarmadan ayakta kalmak için mücadele ediyor. Özellikle nitelikli insan gücünü korumanın önemine dikkat çekilirken, sektör genelinde maaşların yetersiz olduğu ve mutsuzluğun hâkim olduğu belirtiliyor.
'HERKES ZARAR EDİYOR'
İhracat birim fiyatlarında yaşanan düşüşün kendilerini çok zorladığını ve bu nedenle geçen senenin gerisinde seyrettiklerini belirten ihracatçılar, gelinen noktada artık kâra bakmadıklarını hatta çoğu zaman zararına satış yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Tek amaçlarının bu dönemde müşteri ve pazar kaybetmemek olduğunu kaydeden ihracatçılar, "Geçen seneye göre daha fazla iş yapıyoruz, bazı sektörlerde tonaj olarak daha fazla satıyoruz ama ortada bir kâr yok. Kârsızlık sektörde şu an tavan yapmış durumda. İhracatçı müşterisini kaybetmemek için zararına satış yapıyor, herkes zarar ediyor" ifadelerini kullanıyor.
İhracatçılar, ekonomideki gidişatı düzeltebilecek en önemli adımın faiz indirimi olacağını ve Kasım ya da Aralık aylarında böyle bir adımın piyasaya umut verebileceğini belirtiyor.