İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) açıkladığı “TR-METALENDEKS” Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi, eylül ayı sonuçlarıyla sektörün genel durumunu yansıttı. Ağustos ayında normalleşen endeks, eylülde sınırlı bir düşüşle 128,8 puana gerilerken, ihracat birim fiyatlarında önemli bir artış yaşandı. İhracat birim değer endeksi, ağustos ayındaki 117,5 puandan 120,4 puana çıktı.

4.5 DOLARA YÜKSELDİ

Eylül ayında dünya genelinde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle küresel ekonomide yavaşlama devam etti. Türkiye metal sektörü de bu zorlu koşullardan etkilenirken, ihracat miktar endeksi eylülde düşüş gösterdi. Buna rağmen, ihracat birim fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Eylül ayında metal sanayi ihracat ortalama birim fiyatı kilogram başına 4,50 dolara yükselerek, ağustostaki 4,39 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Jeopolitik gerginlikler ve geciken faiz indirimleri, özellikle sanayi sektöründe toparlanmayı engelledi. Küresel sanayi PMI verileri eylül ayında daralma sinyalleri vermeye devam ederken, Avrupa'daki metal sanayi PMI verileri de sert bir şekilde düşerek Türk metal sektörü için endişe yarattı. Avrupa pazarlarındaki daralma, Türkiye’nin metal ihracatını baskı altında tutmayı sürdürüyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ VE BEKLENTİLER

Küresel ekonomideki yavaşlamanın etkileri sürerken, büyük merkez bankaları faiz indirimlerine başladı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine rağmen, toparlanmanın jeopolitik ve siyasi risklerle sınırlanacağı öngörülüyor. Metal sektöründe toparlanma beklentisi zayıf kalırken, eylül ayında yurtiçindeki sıkı para politikaları da stoklarda azalmaya neden oldu.

Eylül ayında metal fiyatlarında sınırlı artışlar gözlense de, küresel piyasalarda talep baskısı devam ediyor. 2024 yılının son çeyreğinde metal fiyatlarının durağan kalacağı ve sektörün toparlanmasının zaman alacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi