Belarus Dışişleri Bakanı Maxim Ryzhenkov, BRICS’in Ekim ayında Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenecek olan yıllık zirvesinde önemli bir açıklamada bulunacağını söyledi. Bu açıklamasının paktın genişlemesine yönelik olacağını ifade eden Ryzhenkov, zirvede en az on yeni üye kabul edileceğini ve Belarus’un üyelik başvurusunun onaylanması için umutlu olduklarını ifade etti.

TÜRKİYE DE KATILMAK İSTİYOR

22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirvede kabul edilecek üyeler açıklanacağını belirten Ryzenkov, ülkesinin başvurusunun onaylanması için de umutlu olduğunu belirtti. Genişleme havuzunda değerlendirilen ülkeler arasında Cezayir, Bangladeş, Bahreyn, Bolivya, Venezuela, Vietnam, Küba, Honduras, Endonezya ve Kazakistan yer alıyor. Türkiye, Zimbabve ve Burkina Faso gibi diğer ülkeler de BRICS’e katılma isteğini dile getirmişti.

Erdoğan: BRICS'de yer almak NATO'dan vazgeçmek anlamına gelmiyor Erdoğan: BRICS'de yer almak NATO'dan vazgeçmek anlamına gelmiyor

NE OLMUŞTU?

2006 yılında Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya tarafından kurulan BRICS, 2011'de Güney Afrika’nın katılımıyla genişlemişti. Bu yıl ise İran, Mısır, Etiyopya ve BAE'nin katılımıyla grup dört yeni üye kabul etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Eylül ayında yaptığı açıklamada, şu ana kadar en az 34 ülkenin BRICS’e katılma niyetinde olduğunu belirtmişti. BRICS üyesi ülkeler ayrıca, grup içi ticaret için ortak bir ödeme ve düzenleme çerçevesi geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) sözcüsü Julie Kozack, BRICS’in genişlemesinin küresel açıdan teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 46'sını ve küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 36'sını temsil ediyor. Bu gelişmeler, BRICS’in uluslararası arenadaki etkisini artırma potansiyelini gözler önüne seriyor. Türkiye ise geçen ay Kazan’daki zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağını açıklamış ve BRICS üyeliğinin küresel dengeler için önemli olduğuna dikkat çekmişti.

Türkiye üye olmak istiyordu: Rakamlarla BRICS Türkiye üye olmak istiyordu: Rakamlarla BRICS

BRICS NEDİR?

Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya (Brazil), Rusya (Russia), Hindistan(India) ve Çin(China) 2006'da "BRIC" grubunu kurmuştu. Amaç, uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını istemeleri olurken, grup adını bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden aldı. 2011'de Güney Afrika'nın (South Africa) da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024’te BRICS'e katılırken, Arjantin kendisine yapılan çağrıdan sonra üyelik davetini reddetti. Grubun genişleyen hali için herhangi bir isim güncellemesi açıklanmazken, grubun adının "BRICS+" olabileceği düşünülüyor. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantıları yaparak, kararlar alıyor ve üye ülkeler sırayla, bir yıllığına dönem başkanı oluyor. BRICS'in amacı, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yerleşmiş yapıyı geliştirmek ve gelişmekte olan ekonomilere daha fazla “temsil ve söz hakkı verilmesini sağlamak” olurken, 2014 yılında 250 milyar dolar sermayeyle Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) kurdular.