Mutfağımızın başlıca yemeklerinden olan pirinç pilavı şehriyeli, şehriyesiz, sebzeli ve sade olarak pişiriliyor. Farklı damak tatlarına uygun farklı şekillerde pişirilen tüm pilavlarda ise tek bir noktaya bakılıyor: Lapa olmaması… Yapımı çok kolay olmasına rağmen, pirinç pilavı bazı püf noktalarına dikkat edilemediği takdirde hiç hoş olmayan bir kıvama ulaşıyor. Bu da tüm emeklerin çöpe gitmesine yol açıyor. Ama endişelenmeyin. Vereceğimiz önemli ayrıntılarla herkesin bayılacağı, tam kıvamında, tane tane dökülen pirinç pilavını kolaylıkla yapabileceksiniz…

Pirinc Pilavi F

SEÇİLECEK PİRİNÇ SONUCU YÜZDE YÜZ ETKİLİYOR

Tane tan dökülen, yiyenleri mest eden bir pirinç pilavı yapabilmek için ilk adım pirincin doğru seçimidir. Bugün piyasada farklı yörelerde yetişen farklı pirinçler bulunuyor. Herkesin tercihi farklı ama pilav için en çok tavsiye edilen ve en iyi sonucu veren baldo pirinç olarak belirtiliyor. Uzun taneli ve suyu iyi çeken bir yapıya sahip olan baldo pirinç tam kıvamında bir pilav yapmayı da kolaylaştırıyor.

Pirinc Pilavi G

Baldo pirinç ya da glisemik indeksi daha düşük olan basmati pirinç ya da kendi zevkinize göre bir pirinç hangisini seçerseniz seçin pişirmeden önce bol su ile yıkamak ve nişastasını akıttıktan sonra 15-20 dakika sıcak suda bekletmek güzel bir pirinç pilavı pişirmenin sırları arasında yer alıyor.

Pirinc Pilavi D

NASIL BİR TENCERE SEÇİLMELİ?

Pirinci seçtik, suda ıslatıp beklettik şimdi pişireceğiz. Bunun için yapışmayan bir tava veya tencere seçmek vereceğimiz tavsiyeler arasında yer alıyor. Çelik bir pilav tavasından ziyade teflon ya da granit tavalar pilav için ideal olacaktır.

Pirinc Pilavi E

YAĞ SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

En uygun tavayı seçtikten sonra dikkat edilecek bir diğer adım ise kullanılacak yağın seçimi. İlk olarak tavaya göz kararı sıvı yağ ekleyin. (Bir-iki yemek kaşığı) Ayçiçek yağı, mısır yağı veya zeytinyağı tercih edebilirsiniz. Şehriyeleri bu yağda açık kahverengi renk olana kadar kavurduktan sonra üzerine ıslanmış ve suyu süzülmüş pirinci ekleyin. Sonra da tereyağı kaşıkla pirinçlerin üzerine koyun. Yavaş yavaş yağlar erirken pirinçleri karıştırmayı unutmayın. Böylelikle pirinçler kavurulurken aynı zamanda yağ da erimiş olur. Tereyağı pilavın lezzetini arşa çıkarırken, sıvıyağ tanelerin parlak ve ayrık olmasını sağlayacaktır.

Pirinc Pilavi B

İŞTE PÜF NOKTASI

Şimdi gelelim pilavı tane tane yapan püf noktasına. Pilavı pişirirken içine birkaç damla limon suyu eklemek tane tane dökülen bir pilav elde etmenizi sağlayacaktır. Limon suyunun asitli yapısı pirinçlerin birbirine yapışmasını engeller ve bu yöntemle lapa bir pilav yapmak imkansız olur.

Pirinc Pilavi C

SUYUN ÖLÇÜSÜ KAÇARSA TADIMIZ DA KAÇAR

Şimdi bir pilavın lapa olmasına yol açan en önemli adıma geldik. Burada yapılacak doğru hareket sizi bir pilav şefine dönüştürecektir. Bunun için hali hazırda suda ıslatarak pişirdiğiniz pirinçler için bir ölçüye bir buçuk ölçü su kullanmak yeterli olacaktır. Suyu önceden ısıtın ve çıtır çıtır kavrulmuş pirinçlerin üzerine ekleyin. Ancak burada sıcak suyun üzerinize sıçramamasına dikkat edin.

Pirinc Pilavi A

PİLAVI BİRAZ YALNIZ BIRAKALIM

Suyu yeteri miktarda eklenmiş, tuzu katılmış pirinçleri artık biraz rahat bırakmak gerekiyor. Tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısın. Pilavın sakin bir şekilde pişmesini ve pirinçlerin tenceredeki suyu sakince çekmesini bekleyin. Pilavın tüm suyunu çektiğinden emin olduktan sonra ocağın altını kapatın. Pilavı bir kere karıştırdıktan sonra (Yağının sadece altta kalmamasını sağlamak için) yaklaşık 15 dakika kendi halinde demlenmeye bırakın.

Tüm bu adımlara dikkat ederek hazırladığınız pirinç pilavından sonra çevrenizde bir pilav uzmanı olarak tanınmamanız için hiçbir sebep kalmıyor…