Ekonomi

Bunu yapmayan büyük ceza ödeyecek! 90'lara geri dönüyoruz: Fiş almayan müşteri de esnaf da yanacak!

Maliye Bakanlığı düğmeye bastı. Nakit akışını kontrol altına almak için bakanlık yeni bir fiş uygulamasını hayata geçiriyor. Fiş almayan müşterilere de 5 bin TL ceza kesilecek. Esnafın cezası ise tekrarlarla birlikte 100 bin TL'ye kadar çıkabilecek. 90'lı yıllarda adeta bir seferberlik ilan edilmiş, kamu spotlarıyla vatandaşların fiş alması teşvik edilmişti,

Abone Ol

Maliye, piyasadaki nakit akışını kontrol etmek ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla 1980'li yıllarda uygulanan fiş sistemini tekrar hayata geçiriyor. Ancak bu kez, yalnızca fiş vermeyen esnaf değil, fiş almayan müşteriler de ceza ile karşı karşıya kalacak. Özellikle son dönemde artan vergi kayıpları nedeniyle Maliye, daha sıkı denetimlerle hem esnafa hem de müşterilere yönelik cezai yaptırımlar uygulayacak.

MÜŞTERİYE 5 BİN LİRA CEZA!

Yapılan yeni düzenlemeye göre, fiş almayı ihmal eden müşterilere 5 bin TL para cezası kesilecek. Maliye ekipleri, denetimlerde müşteri gibi mağazaları ziyaret ederek alışveriş sonrası fiş alınıp alınmadığını kontrol edecek. Fiş alınmadığını tespit etmeleri halinde cezai işlem uygulanacak.

ESNAFIN CEZASI KATLANACAK

Fiş kesmeyen esnaflar ise daha büyük cezalarla karşı karşıya kalacak. İlk kez fiş kesmeyen esnafa 20 bin TL ceza verilirken, bu miktar her tekrarında artacak. İkinci kez aynı suçu işleyen esnaf 30 bin TL, üçüncü kez ise 40 bin TL ceza ödeyecek. Altı kez fiş kesmediği tespit edilen esnafa ise 100 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.

AMAÇ KAYIT ALTINA ALMAK

Gazeteci Faruk Erdem, ATV Haber’e yaptığı açıklamada, bu uygulamanın amacının tüm alışverişlerin kayıt altına alınmasını sağlamak olduğunu belirtti. Erdem, “Bu tebliğ yürürlüğe girdikten sonra fiş almayan müşteri, 5 gün içinde vergi dairesine gidip durumu bildirdiği takdirde ceza ödemekten kurtulacak.” dedi.  Yeni uygulama konusunda esnafın bazı şüpheleri de bulunuyor. Çoğu zaman fiş kestiklerini söyleyen esnaflar, müşterilerin fişlerini kasada bıraktıklarını ifade ediyor. Yeni düzenlemenin nasıl hayata geçirileceği ise merak konusu.