İş hayatı pandemiden beri çalışma düzeninde genel kuralları yıktı. Çoğu işverenin karşı olduğu hibrit ya da evden çalışma sistemini getirdi. Salgın sonrasında iş yerine dönüşler artsa da çalışma düzenini devam ettiren pek çok iş yeri bulunuyor. Katı mesai kalıpları, hatta haftalık çalışma saatleri ve günleri ile ilgili yenilikler pek çok ülkede denenirken en dikkat çeken açıklama ise Linkedin kurucu ortağı Reid Hoffman’dan geldi. Hoffman 9'dan 5'e çalışmanın 2034 yılına kadar ortadan kalkacağını öngörüyor. Nedeni ise hepimizin bildiği, iş hayatında önemli değişikliklere neden olacak yapay zeka.

GELENEKSEL İŞ KURALLARI YIKILIYOR

Hoffman, yapay zekanın iş gücünü kökten değiştireceğini ve geleneksel iş düzenlemelerinin ortadan kalkmasına yol açacağını savunuyor. Hoffman, 9-5 mesai düzeninin ortadan kalkacağı yönündeki iddialı öngörüsüyse iş dünyasında büyük bir tartışma başlattı.

1200X800

GİG EKONOMİSİNİN GELECEĞİ BAŞLIYOR

Hoffman, katı mesai sisteminin yeni çalışanların sabit pozisyonlarda kalmak yerine çeşitli sektörlerde sözleşmeleri idare ederek gig ekonomisine yani belirli bir kurumun tam zamanlı personeli olmayan, uzaktan ve esnek saatlerde çalışan kişilerin oluşturduğu bir iş modeline daha fazla dahil olduğu bir gelecek öngörüyor.

ÇALIŞANLARA DAHA GENİŞ FIRSATLAR SUNABİLİR

Mesai saatlerinden bağımsız çalışma, daha az iş güvenliği getirse de Hoffman, bunun aynı zamanda daha fazla esneklik ve daha geniş bir fırsat yelpazesi sunabileceğini öne sürüyor.

What To Do If You Hate Your Job

TARTIŞANLAR KADAR DESTEKLEYENLER DE VAR

Girişimci ve melek yatırımcı Neal Taparia, Hoffman'ın doğru tahminler geçmişini vurgulayan videosunu paylaşmıştı. Taparia, Hoffman'ın sosyal medyanın yükselişini, paylaşım ekonomisini ve yapay zeka devrimini ChatGPT gibi araçların ortaya çıkmasından çok önce, 1997 gibi erken bir tarihte öngördüğünü belirtmişti.

ÇALIŞMA HAYATINDA DEVRİM GELİYOR

Yapay zeka gelişiminin hızlı ve biraz rahatsız edici temposuna dikkat çekerek, birçok işin halihazırda gereksiz hale geldiğini ve çok sayıda şirketin çalışanları için yapay zeka eğitimine yatırım yapmasına neden olduğunu vurguladı. Hoffman, "Gig Ekonomisi Devrimi geliyor ve düşündüğünüzden daha büyük. On yıl içinde ABD nüfusunun %50'si serbest çalışan olacak" dedi.

Taparia videoyu paylaşırken X'te "Hoffman'ın geçmiş tahminleri ürkütücü: Sosyal ağların dünyayı değiştireceğini öngörmüştü (LinkedIn 26 milyar dolara satıldı), paylaşım ekonomisinin geldiğini görmüştü (Airbnb'nin ilk yatırımcılarındandı), ChatGPT'den yıllar önce yapay zeka devrimini öngörmüştü" diye yazmıştı.

Taparia ayrıca serbest çalışanların gelecekte daimi çalışanlardan daha fazla kazanabileceğini ve geleneksel özgeçmişlerin ve CV'lerin geçmişte kalabileceğini belirtiyor.