Ekol TV’nin sevilen programlarından Prof. Dr. Mehmet Çelik ve Turan Kışlakçı'nın sunduğu Fildişi Kule’nin konuğu yazar Öner Özcan, halk ozanı Neşet Ertaş’ın ‘Garip’ mahlasını seçmesinin nedeni hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

“GARİPLİĞİ RUHUNDA HİSSETTİ”

Yazar Öner Özcan, “Abdallar değişik yörelerde değişik adlarla anılırlar. Bazı bölgelerde abdallara ‘Garipler’ derler. Neşet Ertaş’ın Garip sıfatını kullanmasının sebebi budur. Hep gariban oldukları, Neşet Hocam o garipliği ruhlarında hissettiği için bu mahlası kullanmıştır ve kendisine yakışmıştır da” ifadelerini kullanarak abdallık kültürünün Anadolu’da algılanışı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

“BÜTÜN İNSANLAR SÖZÜNDEN DÖNSE BİLE…”

Turan Kışlakçı ise; “Arapça’daki garip kavramı Türkçe’deki garip kavramından biraz farklı. Garip kavramı, tek başına kalsa da İbrahim gibi duran insanı anlatır. Davasından, sözünden, mertliğinden vazgeçmeyen kişiye garip deniyor. Bütün insanlar sözünden dönse bile garip dönmez. Gariplik kavramına indiğimizde bunu da görüyoruz. O yoksulluğa, yoksunluğa rağmen davranışında değişim olmayan kişidir” ifadelerini kullandı. 

“ABDAL HEP DÜŞKÜNÜN YANINDA OLUR”

Yazar Öner Özcan, aynı anlamın abdal kavramında da bulunduğuna dikkat çekerek; “Abdal da Türk geleneği ve inancında hep doğruyu söyleyen, hep garibin, düşkünün yanında olan ve doğru yolu gösteren anlamlarıyla birbirleriyle örtüşüyor” diye konuştu.