Beslenme rutinlerinde tüketilen gıdaların güvenliği sağlığımız açısında çok büyük bir öneme sahiptir. Alışılagelmiş tarifler kimi zaman hatalı veya insan sağlığını tehdit eder bir hal alabilir. Son günlerde uzmanların açıkladığı, ev yapımı vişne kompostolarında yaşanan dikkatsizlikler bu tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi.

Vişne2

SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLİ

Vişne kompostosu yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, meyvenin çekirdeklerinin uygun şekilde işlenmesidir. Uzmanlar, vişne çekirdeklerinin çıkarılmaması durumunda sağlık açısından risk oluşturabileceğinin altını çiziyor.

ÇEKİRDEKLER ZEHİRLEYEBİLİR

Vişne tüketirken birkaç çekirdeğini tüketmenin zararlı olmayacağını söyleyen uzmanlar; çekirdeğin içindeki amigdalin adı verilen asidin, kompostonun uzun süre saklanması halinde zehirli hale geleceğini söylüyor. Bu nedenle, vişne kompostosunun çekirdekleri çıkarılmadan bir yıldan fazla saklanmaması gerektiği vurgulanıyor.

Vişne3

UZUN SÜRE SAKLAMAYIN

Vişne kompostosunun güvenli bir şekilde hazırlanarak tüketilmesi için çekirdeklerin çıkarılması ve meyvenin uzun süre saklanmaktan kaçınılması büyük önem taşıyor.

Kaynak: haber merkezi