ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI’ın yapay zekâ modeli ChatGPT’nin son günlerde kötü amaçlarla kullanıldığı haberleri giderek artıyor.  Son olarak OpenAI, modele “İran etki operasyonu” kapsamında bir saldırı yapıldığını tespit etti. Yapay zekâ ile yapılan bu saldırıda dezenformatif hikayeler ve sosyal medya yorumları oluşturmak için ChatGPT'den yararlanıldığı ortaya çıktı.

Storm-1679 olarak bilinen grup ve ABD seçimlerini hedef alan grup OpenAI tarafından tespit edildi.  Grubun, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump etrafında kamuoyunu şekillendirmek için çeşitli makale ve sosyal medya yorumları oluşturduğu ortaya çıktı.

Aynı grup, ABD’deki başkanlık seçimlerini hedef almanın yanı sıra İsrail'in Gazze'deki soykırımını, 2024 Paris Olimpiyatları'nı, Venezuela’daki seçimleri hedef alan içerikler ürettiklerini söyledi.

OPENAI TARAFINDAN ENGELLENDİ

Her ne kadar yapay zekâ ile oluşturulsa da bahsi geçen provokatif içerikler çok fazla etkileşim almadı. Yani az sayıda kullanıcı tarafından fark edildi ve geniş kitlelere yayılmadan OpenAI tarafından engellendi.

Gönderilerin çoğunda ise “#DumpTrump” (Aptal Trump) ve “#DumpKamala” (Aptal Kamala) gibi bazı etiketler yer aldı.

Donald Trump Kamala Harris Iran Yenf (1)

SEÇİMLERE MÜDAHALEDE İLK KEZ KULLANILDI

Benzer durumla daha önce de karşılaşan OpenAI “devlete bağlı tehdit aktörlerini” daha önce tespit etmişti, ancak ChatGPT'nin bir seçim müdahalesi için kullanılması ilk kez gözlemlendi.