Ekol TV'de ekrana gelen ve Armağan Çağlayan'ın sunduğu Sorgusuz Sualsiz programının bu haftaki konuğu CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır oldu.Siyasetin merak edilenleri, CHP'nin geleceği, erken seçim tartışmaları ve Meclis'teki kavgalarla ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Ali Mahir Başarır'ın açıklamasından öne çıkanlar ise şu şekilde:

CHP'NİN İÇ MESELELERİ NEDEN SÜREKLİ GÜNDEMDE?

Öncelikle değişimle ilgili şunu söylemek istiyorum. Mayıs seçimlerinden sonra bize oy veren halkımız son derece üzgündü. Hatta arkadaşlarla sosyal medya hesaplarımızdan yüzde 15 azalma oldu. 100 yılda ilk defa bir şey oldu ve genel başkan değişimi yaşandı. Ve başka bir ilk daha 1977 seçimlerinden beri ilk defa CHP birinci parti oldu. Medyada dikkat çeken konularda da haber olmamız gayet doğal oluyor. CHP iktidara konuşuyor.

CHP NEDEN KURULTAYA GİTTİ?

Her yasa aslında güncelliğini, tüzük yönetmeliklerini yitirir. Ama bizdeki asıl sorun bu değil. Ön seçim var. Önemli olan uygulanıp uygulanmaması. Tüzüğün aslında demokrasi açısından geçerliliği var. Ama hem Kılıçdaroğlu hem de Özgür Özel yeni tüzükle ilgili söz vermişti. 

AK Parti'de 3 dönem kuralını büyük çoğunlukla uyguluyorlar. Ama AK Parti'de hiçbir fani dışarıda kalmıyor. Milletvekili olmuyor, bakan oluyor.

"3 sefer genel başkan bırakır" kuralı da konuşuluyor. Ölene kadar milletvekilliği, ölene kadar genel başkanlık, siyaset olmamalı. Benim ikinci dönemim. 3'te kesinlikle bırakmalıyım.

SOKAK HAYVANLARI YASASI

Bu yasanın en büyük sıkıntısı hayvanlardan nefret eden insanlar (küçük oranda da olsa) var. Hayvan katliamı yapabilirler ki yapıyorlar da. Ötenazi ile ilgili yasa neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor. Bu bir anda olacak bir mesele değil. "En az 1 sene aşılama ve rehabilitasyon yapılmalı" dedik. Dinletemedik. AYM de konu ile ilgili itiraz kararı vermeli. AYM karar verene kadar gözümüzü açık tutup, hayvanları korumalıyız. AYM'nin de bir an önce karar vermesi konusunda manevi yönden baskı yapmalıyız.

CAN ATALAY İLE İLGİLİ MECLİS'E TOPLANTI ÇAĞRISI

Bu karar bir yorum. Daha dilekçe gelmeden Numan Kurtulmuş neden açıklama yapıyor? Daha dilekçe eline gelmeden, hangi konuda başvuruda bulunduğumuzu bilmeden neden açıklama yapıyorsun? 120 milletvekili imzası ile ve 201 toplantı ile Meclis toplanır. Bu nettir.

Bu Meclis için büyük sorun. Yargıtay, AYM'yi tanımıyor, birinci derece mahkeme AYM'yi tanımıyor. Bu sorunu çözelim diyoruz.

"AHMET ŞIK'IN KONUŞMASI SERTTİ"

Her şey sizin gördüğünüz gibi oldu. Sadece Meclis'te kürsü arkasında 4,5 saat yoğun tartışma oldu. Konuşma sert bir konuşmaydı. Ahmet biraz genelleme yaptı. Ben buna karşıyım. "Hepiniz şusunuz, hepinizde … şu unsur yok" demek yanlıştı. Muhatabı ile ilgili konuşmak daha doğrudur. Ama bununla ilgili cezayı da Meclis iç tüzüğü ve Meclis Başkanı verir. Bunun cezasını Alpay veremez. Alpay'ın öyle bir hakkı yok.

Meclis'te kürsü konuşması haricinde arkada olanlar ile ilgili de ceza verilmesini istedik. "Tamam" dediler. Bu bir kazanımdır. "Alpay ceza alacak" dedim. Ona da "Tamam" dediler. Ama telefon gelmiş olmalı ki önce ceza verilmedi. Daha sonra Saray'a rağmen kınama cezası verilebildi. Çünkü milletvekillerinin yüzüne bakılamayacak duruma gelinirdi. Meclis'te insanların yumruklaşması, kan dökülmesi vahşice geliyor.

Can Atalay meselesinde hiçbir şey konuşulamadı. Kavga nedeni ile motivasyonumuz düştü. O günün ruhuna, konuşulması gereken konuya tamamen uymadı.

CHP MİTİNG SİYASETİNE Mİ DÖNDÜ?

Büyük mitinglere göre daha fazla işe yaradığını düşünüyorum. Öncelikle "Bizi konvoylarla karşılamayın, çevreye zarar veren havai fişek gibi şeyleri atmayın" diyorum. Büyük mitingler de önemli. Olağanüstü bir olay olur 10 milyon insanla miting yaparsın. Ama bence muhalefet daha küçük, samimi ve halka dokunan mitingler yapmalı.

"EKİMDEN SONRA ADALET MİTİNGİ YAPILABİLİR"

Anayasa mitingi yapamadık. Ama yapılabilir. Ekimden sonra adalet mitingi olabilir. Halkın ekmek, su kadar ihtiyacı olana adalettir.

"ÇİFTÇİLERİN TAHAMMÜLÜ KALMADI"

5 liraya mal ettiği domatesi 25 liraya satan çiftçi eylem yapar mı? Ya da ürün maliyeti 1 liraya düşen çiftçi eylem yapar mı? Çiftçiler domates, karpuzlarını sokaklara dökülüyorsa sorumlusu bir miyiz? Çiftçilerin tahammülü kalmamış demektir. Bu mitinglerin sayısı artacak. Yapmaya devam edeceğiz.

Sayın Genel Başkanımızı iyi tanırım. Onunla çalışmak zordur. Çünkü çok çalışkandır. İnsanlar çok bunaldı. Eleştirilecek çok yönümüz olabilir. Ama "Ekonom, tarımla ilgili ne yapıyorsunuz?" dendiğinde üzülürüm. Çünkü çok şey yapıyoruz. Doğru yerden yapılan eleştiriler işe yarıyor. İnanılmaz fikir verenler oluyor. Bence hallk kırgın, kızgın 22 yılda 13 kere seçim kaybetmiş bir parti var. Ama şu an gururluyum çünkü 31 Mart seçimlerinde birinci olmuş partiyiz.

"HAZİRAN'DA TÜRKİYE'Yİ SEÇİME GÖTÜRMELİYİZ"

Yerel seçimlerde 1. olduk. Daha sonra erken seçim için halkın talebi varsa "Evet" ya da 6 ay sonra anketlerle bu talepler varsa "Evet" dedik.  Bu kasımdan yaza kadar muhalefet vitesi yükseltecek, 85 milyonu hazırlayacak, haziranda bu halkı seçime götüreceğiz, götürmeliyiz. Enflasyon rakamları açıklanıyor. Açıklanan rakamlara inanmak mümkün mü?

Halkın çoğunluğu, yüzde 70'i erken seçim istiyor. Son 6 ay ya da 1 yılda yapılan seçim erken seçim değildir. Son yılda Meclis'i Anayasa'yı bir kenara itmek için kullanacaksan yok öyle bir şey.

GENEL SEÇİMLERDE NEDEN KAYBEDİLDİ?

İYİ Parti masadan kalkmasaydı durum farklı olabilirdi. Meral Hanım masadan kalkıp, fevri davrandığı için kendi partisi de oy kaybetti ve bir sürü sıkıntı çıktı. yok öyle bir şey. Bence daha sakin düşünebilirdi. O zaman çok üzüldüm ve endişelendim. Endişelerimde de haklıymışım.

"KILIÇDAROĞLU ALANINDA BAŞARILI BİRİ"

Kemal Bey'in ve diğer genel başkanlarımızın tecrübelerinden yararlanıyoruz. Bu bir vesayet değildir. Kemal Bey kendi alanında çok başarılı biri. Tüm genel başkanlarımızın farklı tarzları vardır. Yöntem, iş tutuş ve iletişimleri hepsinin çok farklıdır. Bu zenginlik katıyor.

ALTILI MASA SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Ben PM üyesiydim. 39 vekilin verildiğini kimse bilmiyordu. Biz 15-20 milletvekili olabileceğini düşündük. 39 bize de çok fazla geldi. Ama seçim vardı. Meral Hanım'ı da o yüzden eleştirdik.

Milletvekili, adaylar ve isimler çok önemli. Bir değil bin kez düşünülmeli. Birçok yerde ön seçimi doğru buluyorum. Ama parlamentoda kaliteyi bir noktaya getireceksek rötuşlar yapılmalı Kadın, genç kotası gibi.

"ÖZGÜR ÖZEL KAYBETSEYDİ İSTİFA EDECEKTİM"

Özgür Özel kaybetseydi ben görevimden istifa edecektim. Düz milletvekili olarak devam edecektim. Biz neden hain olalım?

Veli Ağbaba dinlendiğimde beni görmüş ve aradı, "Otur sen orada biz aşağıda gezelim" dedi. Ben de yukarı çıktım ve "20 bin adım attım ben" dedim. Şakalaştım. Aramızda şakalaşma oldu yani. Ama insanlar "Kılıçdaroğlu kaybedince zıpladı" dedi. Duygularımı saklamayan bir insanım. Ben neden hain olayım? Zaten ben adayımı da önceden ifade ettim. Tercihte bulundum, kamuoyu ile paylaştım. Özgür Bey kaybetseydi çok üzülürdüm. Ama Kemal Bey'e olan saygımı etkilemez. Kemal Bey'i bayramda aradım. Sonradan bana döndü ve uzun uzun konuştuk.Özgür Bey ile olan dostluğumuzu biliyor.

Özgür Bey ile arkadaşız. Evlerimiz birbirine yakın. Biz buluştuğumuzda siyaset haricinde de konuşuruz.  Özgür Bey kolay kolay birini dinleyip, yönlendirilebilecek bir adam değil. Çok üstüne gidersen bir konuda da tam tersini yapar.  Yani bizim özelimiz ve bir siyaset tarafı var. Bunu karıştırmayız.

Veli Ağbaba'ya da çok iftira atılıyor. Yok belediye başkanı belirlemiş, yok şuraya adam koymuş vs şeklinde iftiralar beni çok üzüyor.

"BİZ İHANET ETMEDİK"

Biz ihanet etmedik, yanlış bir şey yapmadık. 85 milyon Özgür Bey'i desteklediğimizi biliyordu. İnsanlar da Özgür Bey'i artık genel başkan olarak hissediyor. Ama başkanlar genelde 10 yıldan fazla uzun süre görev yaptığı için alışkanlık oluyor. Sevenleri üzülüyor.

CHP'DE ADAY YARIŞI MI  VAR?

Parti içinde kesinlikle ayrışma yok. Mansur Bey'in de Ekrem Bey'in de iç dünyasında böyle bir tartışma yok. Ekrem Bey ile daha çok görüşüyoruz. Ekrem Bey bu ülkenin demokrasi ile yönetilmesini istiyor. Kılıç gibi onu bekleyen bir dava var. Demokrasi ve özgürlüğün gelmesini istiyor. Biz tartışmanın içinde olmak istemiyoruz. Biz kazanmak istiyoruz.

Türkiye'nin kazanmaya ihtiyacı var. İki kere yerelde seçim kazandık. Bu seçimi de kazanmak istiyoruz.