Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), geçtiğimiz ay kararlaştırdığı "Tüzük Kurultayı" başladı. CHP kurultayı, Ankara'da bulunan Ata Congresium’da yapılıyor. CHP'de, 81 il başkanı, iki milletvekili ve üç Parti Meclisi üyesinden oluşan hazırlık komisyonu oybirliğiyle tüzük taslağını hazırladı.
NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLENİYOR
‘İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı'nda CHP tüzüğünde 20’ye yakın maddede değişiklik yapması bekleniyor. Bu kapsamda, Genel Sekreterlik makamının güçlendirilmesi bekleniyor. CHP’nin tüzük taslağına göre, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve örgüt denetiminde aday yoklamasının da dahil edildiği karma bir sistem öngörülüyor. Bu sayede hâkim denetiminde ön seçim zorunlu olmaktan çıkarılması isteniyor.
Oylamaya sunulacak tüzük taslağında, ilk olarak milletvekilliği olmak üzere bir kişinin parti kurullarında en fazla 3 dönem üst üste görev alabileceği maddesinin ekleneceği biliniyor. Fakat ön seçime giren kişiler için bu koşulun aranmayacağı belirtiliyor.
ÖZGÜR ÖZEL SALONA ESKİ GENEL BAŞKANLARLA GİRDİ
CHP'nin "İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı'na" CHP’nin önceki dönem genel başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Murat Karayalçın katılırken, bir önceki dönem genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılmadı. CHP lideri Özel, salona Öymen, Karayalçın ve Çetin’le birlikte girdi.
Kurultayda açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptı. Özel, kurultayı yönetmesi için divan başkanı olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek'i önerdi. Bu öneri, delegelerin oyları ile kabul edildi.
20 MADDEYE YAKIN DEĞİŞİKLİK
Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmasına göre CHP tüzüğünde 20’ye yakın maddede değişiklik bekleniyor. Bu kapsamda, Genel Sekreter güçlendirilecek. Kurultaylarda genel başkan aday gösterilmeyecek ancak istemesi durumunda aday olacak.
ÖZEL AÇILIŞ KONUŞMASI YAPTI
Divan Başkanlığı'na Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek’in seçildi. Kurultay, Genel Başkan Özgür Özel’in açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmanın ardından da uzun zamandır tartışılan tüzükte, önemli değişiklikler yapılacak.
"İMAMOĞLU GENEL BAŞKAN OLMAK İSTEYEBİLİR"
Ekol TV Ankara Haber Koordinatörü Eray Görgülü, CHP Tüzük Kurultayı'yla ilgili olarak, "Son dönemlerde Ekrem İmamoğlu'nun CHP'nin başına geçeceği iddaaları var. İmamoğlu'na siyasi yasak geldi ve bu karar açıklandı ise genel başkan olmak isteyebilir. Tabii genel başkan olur mu olmaz mı bunu şimdilik bilemeyiz. CHP'de Mansur Yavaş faktörünü unutmamak lazım. Her ne kadar adı açıklanmasa da Yavaş'ın ismi cumhurbaşkanı adayı için geçiyor" dedi.
CHP KURULTAYI'NDA NE ÇIKACAK
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, 'CHP Kurultayı’ndan ne çıkacak' adlı köşe yazısında CHP gerçekleşecek olan Tüzük Kurultayı'nı kaleme aldı.
Bayer'in köşe yazısı şu şekilde,
CHP tüzük değişikliğinin ele alınacağı ‘İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’ bugün çalışmalarına başlayacak. Kurultayın ilk gününde tüzük değişiklikleri görüşülerek karara bağlanacak. 7-8 Eylül’de de program geliştirme çalışmaları kapsamında yuvarlak masa çalışmaları yapılacak.
CHP TARİHİ SERGİSİ
CHP’nin kuruluş yıldönümü olan 9 Eylül’de ise Pembe Köşk’te ‘CHP Tarihi Sergisi’nin açılışı yapılacak. Aynı gün akşam genel merkez önünde sanatçı Şevval Sam konser verecek.
REFORM NİTELİĞİNDE TÜZÜK ÇIKIŞI
Tüzük Kurultayı için birçok kurum ve kişi çalışmalar yaptı. Belediye başkanlarından Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kurultay delegeliğinde PM’de kadın kolları ve gençlik kolları başkanının oy hakkı olsun. En çok tartışılan konular arasında hakim denetiminde ön seçim, 3 dönem sınırı, güçlendirilmiş parlamenter sistemin tüzüğe eklenmesi yer aldı. Bir karşı çıkış değil. Parti içinde herhangi bir grupla ortak hareket değil. CHP’den yanayız. Türkiye’den yanayız” dedi ve şunları ekledi:
“PM üye sayısı 60’tan 100’e çıkarılmalı. MYK üyeleri 2/3’si uzmanlık alanlarına göre PM’de oylama ile seçilmeli. Adayların belirlenmesinde genel merkez kontenjanı yüzde 3 olmalı. Temel prensip adayların ön seçim ile belirlenmesi tüzükte açık şekilde yer almalı.”