Siyaset

CHP’de 20/56 krizi: Grup Başkanvekili de yarım saat kala öğrendi, tepki gösterdi

CHP’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Meclis kürsüsüne gelişi sırasında milletvekillerine ayağa kalkma talimatı verilmesinin ardından başlayan tartışma, şimdi de “kaç vekil kararı protesto etti” polemiğiyle devam ediyor. Genel Merkez yetkilileri, yalnızca 20’ye yakın milletvekilinin toplantıya katılmadığını söyledi ancak, Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın vekiller, kararın 66 vekil tarafından protesto edildiğini öne sürdü.

Abone Ol

ERAY GÖRGÜLÜ / EKOL TV ANKARA HABER KOORDİNATÖRÜ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’nin dünkü özel oturumu öncesinde milletvekillerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Genel Kurul’da kürsüye gelişi sırasında ayağa kalkmalarını istemiş, bu karar da Genel Kurul oturumundan yaklaşık yarım saat önce CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in gönderdiği mesajla vekillere bildirilmişti. Emir’in, vekillere gönderdiği mesajda, “Kürsüye gelirken ayağa kalkılacak ancak alkışlanmayacak. Cumhurbaşkanı uğurlanırken Genel başkanımız ve Grup Başkanvekillerimizin tavrına uygun hareket edilecektir” ifadeleri dikkat çekti. 

OTURUMA KATILIP, AYAĞA KALKMAYANLAR OLDU

Bu kararın duyulmasının ardından ilk tepki CHP’nin 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın milletvekillerinden geldi. Kılıçdaroğlu’na yakın vekiller, kararı protesto etmek amacıyla oturuma katılmama kararı aldı. CHP’de kurultay sürecinde Özgür Özel’i destekleyen bazı vekillerin de karara tepkili olduğu bu nedenle oturuma katılmama kararı aldığı da öğrenildi. Genel Kurul başladığında, çok sayıda CHP’li vekil oturuma katılmazken, bazı CHP’li vekillerin de oturuma katılmasına karşın, Erdoğan’ın kürsüye gelişi sırasında ayağa kalkmadıkları görüldü. 

66 VEKİL, ÖZEL’İN KARARINI PROTESTO ETTİ

CHP’de parti içi tartışmalar, Genel Kurul sonrasında da devam etti. Genel Merkez yetkilileri, oturuma katılmayan vekil sayısını “Yalnızca 20’yi yakın” diyerek yanıtladı. Ancak, Kılıçdaroğlu’na yakın vekiller, Genel Kurul’a katılmayan vekil sayısının 56’yı bulduğunu, 9 vekilin de Genel Kurul salonunda ayağa kalkmadığını öne sürdü. Genel Kurul’a katılmayan CHP’li vekiller, oturum boyunca Meclis kulislerinde bir araya gelerek sohbet etti, fotoğraf çektirdi. Öte yandan CHP’nin üç grup başkanvekilinden birisi olan Gökhan Günaydın’ın, ayağa kalkmama kararını Murat Emir’in mesajıyla öğrendiği ve bu nedenle tepki gösterdiği de öğrenildi. 

KILIÇDAROĞLU DA SOSYAL MEDYADAN TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan Kılıçdaroğlu tepkisini sosyal medyadan da dile getirdi. Kılıçdaroğlu, paylaşımında “Biz, anayasayı tanımayanlara, Meclis’in meşruiyetine gölge düşürenlere saygı duymayız. Biz CHP’liler, yalnızca halk için ayağa kalkarız; yoksulluğa mahkum edilen emekliler için, yatağa aç giren çocuklar için ayağa kalkarız” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun tepkisi dünkü Meclis resepsiyonunda Genel Başkan Özgür Özel’e soruldu. Özel de, “Bahsettiğiniz tweet'in cevap verilmesi gereken kısmına benim burada yanıt vermem parti terbiyeme uymaz. Biz ne dediğimizi de ne yaptığımızı da biliyoruz. Bu açıklamanın cevap verilecek bir kısmı var, onun yeri bu yüce çatı değil. Parti içi bir meseleye burada cevap vermem. Ama cevap verilecek bir kısmı var. Onu bir gün vadeli alabilirsiniz" dedi. 

“ÖZEL’E YAKIN VEKİLLER DE TEPKİLİ” İDDİASI

Bu arada Kılıçdaroğlu’na yakın olan bir milletvekili, Ekol Haber’in sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı: “Bu tavır, bir Kılıçdaroğlu-Özel yarışına döndürülmemeli. Tavrımızın sadece Kılıçdaroğlu ile bir ilgisi yok. Kurultayda Özgür Özel’le birlikte hareket eden bazı arkadaşlarımızın da kararı protesto ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla, partinin rotasına uygun olmayan bu kararlar, Meclis grubumuzun büyük çoğunluğunda rahatsızlık yaratıyor. Genel Merkez’in ‘yalnızca 20 vekil’ diyerek olayı basitleştirmeye çalışması da sorunları halının altına süpürmeye çalışmaktan öteye gitmez. Partimizin rotasına uygun olmayan bu karar, milletvekili grubumuzdan alması gereken yanıtı almıştır.”