Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 4-9 Eylül tarihleri arasında Tüzük Kurultayı gerçekleştirecek. Kurultayda, milletvekillerine 3 dönem sınırı formülü ve cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine yönelik düzenlemeler en çarpıcı başlıklar arasında yer alıyor. 

SELİN SAYEK BÖKE'DEN TÜZÜK AÇIKLAMASI

Tüzük Kurultayı'na sayılı günler kala Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Meryem Gül Çiftçi Binici soruları yanıtladı. Böke, kurultayın, CHP'nin iktidar iddiası için ihtiyaç duyulacak kurumsal değişimlerin tartışıldığı, müzakere edildiği, istişare edildiği ve sonuca bağlandığı sürekli değişimlerin adımları olacağını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI ADAYININ BELİRLENMESİ KONUSU

Yeni tüzükte CHP'nin cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine ilişkin düzenleme bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya yanıt veren Selin Sayek Böke, "Güçlendirilmiş bir parlamenter sistem için yıllardır mücadele eden bir partinin, ilkeleri de buna işaret eden, üstelik de bu ilkeleri kuruluşunda liderlik yapmış bir partinin bundan vazgeçmesi mümkün değil. Daha demokratik bir zemin, parlamentosu güçlü bir Türkiye'dir. Bu hedeften vazgeçmiyoruz. Bu hedefe giden yolda, bugünün kuralları içerisinde nereye birisi seçilecekse o kurala uygun işimizi, ilkelerimizle uyumlu yapmanın tarifleriyle sınırlıdır bu tüzük" ifadelerini kullandı.

Özgür Özel canlı yayında seçim tarihini açıkladı: 2025 Kasım ayında koyalım sandıkları! Özgür Özel canlı yayında seçim tarihini açıkladı: 2025 Kasım ayında koyalım sandıkları!

3 DÖNEM SINIRI NASIL OLACAK?

CHP'de milletvekillerine yönelik getirilmesi planlanan 3 dönem sınırıyla ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Meryem Gül Çiftçi Binici, dönem kuralı olacağına işaret etti.

Binici'nin açıklaması şöyle; "Elbette biz kişileri düşünerek değil CHP'nin iktidara giden sürecini düşünerek bir tüzük değişikliği yapıyoruz. Dönem kuralı olacak. Kuralın yürürlük maddesinin nasıl olacağına ilişkin de bir komisyon değerlendirmesi mutlaka olacak. Çeşitli öneriler var, 'Sıfırdan başlasın', 'Geçmişi kapsasın' diyen var. Milletvekili, belediye başkanı ya da parti üyesi olan kimsenin hakkının gasbedilmediği en demokratik, en sağlıklı yöntemi komisyonumuzda bulacağız. Ama dönem kuralı olacağı noktasında genel başkanımızdan başlamak üzere tüm üyelerimizin kafası çok net."