Avrupa’nın bazı ülkelerinde hafta sonu tatilinin 3 güne uzaması yönünde uygulamalar var. Uygulama kapsamında özel şirketlerin yanı sıra ve kamu kurumları da yer alıyor. Türkiye’de ise durum tam tersi. Dünyanın pek çok yerinde haftanın 4 günü çalışılması konuşulurken, Türkiye’de özel sektörde haftanın 6 günü çalışılması oldukça yayığın bir durum. Ancak Meclis’in açılmasına kısa süre kala ortaya atılan söylentiler yeniden “Cuma günleri tatil mi olacak?” ve “Hafta sonu tatili 3 güne mi uzayacak?” araştırmalarının yoğunlaşmasına yol açtı…

Cuma Gunleri Tatil B

CUMA GÜNLERİ TATİL Mİ OLACAK?

Hem milyonlarca öğrenci hem de kamu ve özel sektörde çalışanlar için belki de en müjdeli haberlerden biri haftalık çalışma süresinin 4 güne indirilmesi olarak söylenebilir.

Zaman zaman gündeme gelen ama eli boş dönülen konu Elon Musk’ın yaptığı sosyal medya paylaşımı ile yeniden gündeme geldi. Küresel bir etkileşim olması nedeniyle de akıllara “Bu sefer olacak mı?” fikrini getirdi.

Haftada 4 gün çalışma uygulaması Kanada, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Japonya gibi ülkelerde uygulanıyor. Diğer yandan Belçika’da haftada 4 gün çalışma modeline geçilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Yine Almanya, İngiltere ve Fransa’da da değerlendirme yapılıyor ve önümüzdeki yıllarda hafta sonu tatilinin 3 güne uzayacağı belirtiliyor.

Ancak Türkiye’de bu konuyla ilgili henüz ne bir alınmış karar ne de başlatılmış bir çalışma bulunmuyor. Bu haliyle Cuma günlerinin tatil olması ve hafta sonu tatilinin 3 güne uzaması için uzun süre beklenmesi gerekiyor.