Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Stubb, heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

İsrail Arz-ı Mev'ud için mi savaşıyor? İşte Erdoğan'ın 'Netanyahu Anadolu'yu içine alan ham hayal kuruyor' dediği harita İsrail Arz-ı Mev'ud için mi savaşıyor? İşte Erdoğan'ın 'Netanyahu Anadolu'yu içine alan ham hayal kuruyor' dediği harita

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb yaptığı açıklamada Türkiye'nin savaşların sürdüğü Ortadoğu'da ve Kafkasya'da sürdürdüğü arabuluculuk rolüne dikkat çekti. 

FİNLANDİYA CUMHURBAŞKANI STUBB: TÜRKİYE, HER İKİ TARAFLA KONUŞABİLEN NADİR ÜLKELERDEN BİRİ 

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, "Finlandiya'nın Türkiye'nin bugünün dünyasındaki en önemli ülkelerden birinin olduğunu düşünmesinin sebebi harita. Biz Finlandiya olarak acil ateşkes çağrısında bulunduk ve iki devletli bir çözümü destekliyoruz. Türkiye, her iki tarafla konuşabilen nadir ülkelerden biri" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilere dikkat çekerken, "Bilim ve teknolojiden eğitim kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesi geleceğe yönelik yapacağımız yatırımlar olarak addediyoruz. Finlandiya’da yaşayan vatandaşlarımız ve Tatar toplumu ilişkilerimizin önemli bir beceri boyutunu teşkil ediyor. İkili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki iş birliğimizin sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail gözünü Türkiye'ye dikecek Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail gözünü Türkiye'ye dikecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şöyle oldu:

ATILAN ADIMLARI MEMNUNİYETLE TAKİP EDİYORUZ

Savunma alanındaki iş birliğimizi de ele aldık. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecinde üçlü muhtıra ile tesis ettiğimiz daimî ortak mekanizma terörle mücadele iş birliğimizin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu alanda atılan adımları da memnuniyetle takip ediyoruz. Tabii beklentilerimizi de en üst düzeyde aktarıyoruz.

İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENEREK DEVAM EDECEK

Bilim ve teknolojiden eğitim kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesi geleceğe yönelik yapacağımız yatırımlar olarak addediyoruz. Finlandiya’da yaşayan vatandaşlarımız ve Tatar toplumu ilişkilerimizin önemli bir beceri boyutunu teşkil ediyor. İkili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki iş birliğimizin sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum.

ARABULUCULUK KONUSUNDA ÖNCÜ BİR ROL OYNAMAKTAYIZ

Türkiye olarak kalıcı barış istikrar ve refah ortamının tesisi için arabuluculuk konusunda öncü bir rol oynamaktayız. Finlandiya ile arabuluculuk dostlar grubunun eş başkanlığını yürütmekteyiz. Bu alandaki iş birliğimizi derinleştirmenin küresel meydan okumalarla mücadele bakımından önemli olduğuna inanıyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK SÜRECİMİZE YÖNELİK DESTEĞİN SÜRMESİNE DAİR BEKLENTİMİ PAYLAŞTIM

Görüşmelerimizde ikili münasebetlerimizin yanı sıra Gazze’de yaşanan soykırım Lübnan’a sıçrayan Orta Doğu yangını ile Türkiye Avrupa birliği ilişkileri başta olacak şekilde güncel meseleleri değerlendirdik. Finlandiya’nın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecimize yönelik desteğini artırarak sürdürmesine dair beklentimi Sayın Supla paylaştım.

İSRAİL’İN KATLİAMLARIYLA İLGİLİ TAVRIMIZI AÇIK YÜREKLİLİKLE DİLE GETİRDİK

İstişarelerimizde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha altını çizdik. Ukrayna’daki yıkımın bir an evvel son bulması ve nihai bir çözüme ulaşılmasının ancak diplomasi yoluyla mümkün olduğuna dair kanaatimi sayın cumhurbaşkanına ifade ettim. Gazze ve Lübnan’a yönelik İsrail saldırganlığı da gündemimizin odağında yer aldı. İsrail’in katliamlarıyla ilgili tavrımızı hem Birleşmiş Milletler’de hem de bugün meclisimizde açık yüreklilikle dile getirdik.