Siyaset

Davut Koridoru nedir, neresi, haritası? İsrail Davut Koridoru mu açmak istiyor?

Davut Koridoru nedir, neresi, haritası? İsrail Davut Koridoru mu açmak istiyor? diye vatandaşlar merak ediyor. İsrail’in bombardımanı altında olan Filistin öncelikli olarak Lübnan, İran ve Suriye’ye saldırmıştı. İsrail’in İran’a saldırmasıyla İran’ın bir ültimatom uygulayıp uygulamayacağı tartışılıyor. Peki İsrail, Davut koridoru mu açmak istiyor? İşte detaylar...

Abone Ol

Daha önce çizilen 1947-1967 ve 1980 sınırlarını sistematik katliam dizeleri ile ihlal eden ve yayılmacı tutumunu çok daha tehlikeli seviyelere çıkaran İsrail’in, Türkiye ile kara mesafesi 268 kilometreye kadar düştü. Peki, Davut Koridoru nedir, neresi, haritası? İsrail Davut koridoru mu açmak istiyor?

DAVUT KORİDORU NEDİR, NERESİ, HARİTASI?

Türkiye Gazetesi’nde yer alan özel habere göre, İsrail’in Golan stratejisi Suveyda, Kuneytra, Humus ve Haseke hattında bir koridor açmak istediği öngördü. Güvenlik kaynakları, bundan 100 yıl önce Davut Koridoru olarak projelendirilen işgal koridoru rezerv edildiğini ve Ürdün, Lübnan, Suriye ve Irak’ı da kapsayan nitelik kazandığını belirtti. Siyonist yayılmacılığın kapsamlı işgal projeksiyonuna göre yukarıda bahsi geçen haritadaki ülkeler bölünecek ve büyük çaplı değişimlerle İsrail’e bağımlı uydu yapılar hâline dönüşecek.

Hâlihazırda Litani Nehri’ni geçici tampon hâline getirmeye çalışan İsrail’in bir sonraki hamlesi, kurulacak devletçiklerle Nil ve Fırat arasındaki sözde “vadedilmiş topraklar” ütopyasını gerçekleştirmek olacak. Bu projede PKK terör örgütü ve işgal edilen alanla birlikte Suveyda bölgesi kritik önem arz ederken, İsrail ajandasında Koalisyon güçlerinin Rakka-Humus-Deyrizor-Şam koridoruna ektiği DEAŞ’ta önemli misyon üstlendi.

İSRAİL, DAVUT KORİDORU MU AÇMAK İSTİYOR?

Artan tehdit dozuna karşı siyasi-diplomatik faaliyetlerini sürdüren Türkiye; İdlib, Lazkiye-Hama-Halep hattında muhtemel İsrail hava-kara sabotaj ya da saldırılarına karşı stratejik savunma kalkanı kuruyor. Bölgede radar, uçaksavar ve kara füzeleri ile birlikte İHA-SİHA filoları eşliğinde güvenli koridor inşa etmek isteyen Türkiye, İsrail’in Golan’daki faaliyetlerini radarına aldı. İran, Ürdün, Suriye ve Irak’la birlikte bölgesel koruma kalkanı oluşturmak isteyen Türkiye diğer yandan en az 70-80 bin kişilik bir kara gücü oluşturmak istiyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI İSRAİL’İN İRAN’A SALDIRISINI KINADI

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını belirterek, saldırıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"İsrail'in İran'a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Gazze'de soykırım işleyen, Batı Şeria'yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan'da her gün sivilleri öldüren İsrail, bölgemizi daha büyük bir savaşın eşiğine getirmiştir. İsrail'in bölgede yarattığı teröre son verilmesi, uluslararası güvenlik ve huzurun tesisi bakımından tarihi bir görev haline gelmiştir"

Hukukun uygulanması ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmeye çağrıldığı açıklamada, "Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz. Orta Doğu'da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır" diye ifade edildi.

Ayrıca, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, de 'Soykırımcı Netanyahu şebekesinin komşumuz İran'a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz' şeklinde açıklamada bulundu.