Dünya

DEMİR KUBBE SİSTEMİ NEDİR? İsrail’in kullandığı Demir Kubbe nasıl çalışıyor? Türkiye’de Demir Kubbe var mı?

Demir Kubbe sistemi İran’ın İsrail’e başlattığı hava saldırısının ardından gündeme geldi. Zira İran İsrail’e 200’e yakın Fettah-1 adlı balistik füzesi gönderirken, Demir Kubbe sistemi sayesinde ülkede sadece 1 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Peki, İsrail’in kullandığı Demir Kubbe nasıl çalışıyor? Türkiye’de Demir Kubbe var mı? İşte yanıtı…

Abone Ol

Ortadoğu’da sular gitgide ısınırken ülkeler arasındaki intikam yeminleri olayların kolay kolay durulmayacağını gösteriyor. Bu kapsamda ülkelerin ordularının yanı sıra savunma sistemleri de savaş ortamında büyük önem taşıyor. Bunun en büyük örneği ise şu günlerde Demir Kubbe sistemi oldu. İran İsrail’e gönderdiği füzelerle büyük bir yıkım planlarken, İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’ın füze saldırısının başarısız olduğunu belirtti. Dünyanın en güçlü ordularından birinin saldırısını etkisiz hale getiren Demir Kubbe ile ilgili detaylar da dönemin en çok konuşulan konularından biri oldu.

DEMİR KUBBE SİSTEMİ NEDİR?

Demir Kubbe (Iron Dome) olarak bilinen sistem, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir.

Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için tasarlanmıştır.

Oldukça gelişmiş bir hava savunma sistemi olan Demir Kubbe 2011 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. 2011'den 2021'e kadar ABD, Demir Kubbe savunma sistemine toplam 1,6 milyar ABD doları katkıda bulundu. 2022'de ABD Kongresi, 1 milyar dolar ek destek paketi sunulması kararını onaylamıştır.

İSRAİL’İN KULLANDIĞI DEMİR KUBBE NASIL ÇALIŞIYOR?

Demir Kubbe şu dört prensibe göre çalışıyor:

Algılama: Radarı, havaya fırlatılan roketleri algılar. Bu radar sistemi, düşman roketlerinin fırlatıldığı noktayı ve roketin gideceği hedefi belirler.

Analiz: Algılanan roketlerin hedefi, sistem tarafından analiz edilir. Eğer roketin, koruma altındaki bir bölgeyi tehdit ettiği belirlenirse, müdahale süreci başlar.

Fırlatma: Tehdit olarak belirlenen roketler için interceptor (müdahale roketi) fırlatılır. Bu interceptor, roketi havada patlatmak için yüksek hızla fırlatılır.

Müdahale: Interceptor, roketle çarpışarak onu havada imha eder. Bu süreç, roketin hedefe ulaşmadan önce gerçekleşir.

TÜRKİYE’DE DEMİR KUBBE VAR MI?

Demir Kubbe İsrail tarafından üretilen ve kullanılan bir hava savunma sistemidir ve Türkiye’de kullanılmamaktadır.

Ancak diğer yandan Türkiye "Çelik Kubbe" ismi ile mevcut ve geliştirmekte olduğu füzelerin entegre çalışacağı hava savunma sistemi bulunmaktadır.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, 6 Ağustos'ta yaptığı toplantıda projeyi onayladığını kaydetmiştir.