Yaşam

Doğru çay demleme nasıl olmalı? Ülkemizde en pahalısından en ucuzuna o çaylardaki tehlike

Misafir geldiğinde, yemek sonrası ya da bir kafeye gittiğimizde çay içmek hiç şüphesiz ilk tercihlerimizden biri oluyor. Peki çayı ne kadar doğru içiyoruz? Üşenip poşet çay ya da sallama çay demleyenler dikkat! Doç. Dr. Meral Yurtsever, doğru çayın nasıl demlenmesi gerektiğini anlatarak, poşet çaylardaki tehlikeye dikkat çekti.

Abone Ol

Meltem Kaya Sapmaz/ Ekol Haber

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever poşet çaylardaki tehlikeleri ekolhaber.com.tr'ye anlattı.  Bardakta yapılan sallama çaylardan ziyade özellikle demliklere atılan poşet çaylar insan sağlığı için tehlike arz ediyor. Poşet çayların en pahalısından, en ucuzuna kadar tek tek inceleme yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Yurtsever, çayın nasıl içilmesi gerektiğini de anlattı.

POŞET ÇAYLARI TÜKETMEK TEHLİKELİ Mİ?

Doç. Dr. Meral Yurtsever, poşet çayları tüketmenin zararlı olup olmadığına şöyle yanıt verdi: Doğrudan poşet çayları tüketmek tehlikelidir denilemez, ancak piyasadaki poşet çayların “poşet” dokusunun plastik ya da plastikle karıştırılmış malzemeden yapılması sağlık açısından tehlike arz edebilir. Çünkü özellikle yüksek sıcaklıklarda muamele edilen plastik malzemelerden mikroplastik dediğimiz 5 mm’den küçük plastik parçacıkları yiyeceğe-içeceğe çok fazla geçiyor, böylece onu tüketen insana geçebiliyor. 

EN PAHALISINDAN EN UCUZUNA KADAR İNCELENDİ

Sadece ucuz poşet çaylar değil; pahalı olan poşet çaylar da tehlike saçıyor. Konuyla ilgili Doç. Dr. Yurtsever şunları söyledi: 

"Ülkemizde bulunan pahalı ve ucuz tüm markaları temsil edebilecek poşet çaylar üzerinde araştırmalar yaptık. Bu poşet çayların özellikle demlik poşeti olanların malzemesinde iskelet olarak PP, Polyester gibi plastiklerin iskelet olarak kullanıldığını ve yanısıra selülozun da destek materyali olarak kulanıldığını tespit ettik. Yani başta selüloz sandığımız çay poşeti malzemesinin plastik-selüloz karışımı olduğunu gördük. Daha sonra araştırmalarımızı ilerleterek, her bir poşet çaydan demleme sonucu içilecek çaya ne kadar mikroplastik geçer sorusunun cevabını bulmaya çalıştığımızda ortalama 13 bin adet mikroplastiğin içilecek çaya geçebileceğini tespit ettik. Bu tespitleri yaparken ileri mikroplastik inceleme teknikleri kullandık yani yalnızca bir ışık mikroskobu altında incelemeyle yetinmedik ve boyama teknikleri sonucunda minik plastik parçacıkların da floresan ışığı altında adeta yıldız gibi parladığını ve binlerce olduğunu gözlemledik."

DOĞRU ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ

Çayı tüketmek kadar doğru demlemek de son derece önemli.  Yurtsever, konuyla ilgili şunları söyledi: "Poşet çay yerine çaylar geleneksel ve sabırla hazırlanan porselen veya çelik bir filtreden süzme yoluyla hazırlanabilir"